Egészség

Ennyit te is megtehetsz a szíved egészségéért

Egy kis törődést mindenképpen megérdemel a szíved – legalább annyit, hogy naponta 20 percet aktívan mozogsz. Van még néhány alapvető dolog, amit a szakemberek szerint érdemes megtenned az egészségedért – és a jó hír az, hogy ezek közül egyiket sem lehetetlen teljesíteni.

A helyes életmód a kulcsa a hosszan tartó egészségnek, így a szív jó működésének is. Nem kell azonban buddhista aszkétának vagy minden akadályt leküzdő, vasakaratú sportembernek lenned ahhoz, hogy megóvd a szíved a nagyobb bajoktól. Elég, ha megfogadod az alábbi tanácsokat.

AIPM - SZÍV felső témaszponzi - 2 cikk

Mozogj!

A szív- és érrendszeri betegségek ellen a legjobb módszer, ha mozgásban maradsz. Nem kell feltétlenül élsportolóvá válnod, de arra mindenképpen szükséged lenne, hogy naponta 20-30 percet aktívan mozogj. Egy tempós séta, a futás, a kerékpározás, de akár a kertészkedés is tökéletesen megteszi – lényeg a rendszeresség! A rendszeres mozgás csökkenti a vérnyomást, javítja a hangulatot, kedvezően befolyásolja az anyagcserét – márpedig ha ezeket elhanyagolják, akkor nagyon jó eséllyel előbb-utóbb kialakul valamilyen szívprobléma. De ha mindez még minidig nem elég meggyőző számodra, akkor gondolj arra, hogy a sport jót tesz az alakodnak is!

Egyél mértékkel és változatosan!

Az egészség másik talpköve a mozgás mellett a helyes táplálkozás. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is óriási szerep jut a helytelen étkezésnek, amiben leggyakrabban a következő hibákat követik el az emberek: egyoldalúan táplálkoznak, rendszertelenek az étkezéseik, és ha leülnek az asztalhoz, akkor rendszerint túleszik magukat. A szíved érdekében mi azt tanácsoljuk, hogy egyél mindenféle ételt – zöldséget, halat, vörös- és fehér húsokat, gyümölcsöket, magvakat, gabonaféléket – úgy, hogy egyik se kerüljön túlsúlyba a többi rovására. Ezen kívül fontos, hogy mértékkel és rendszeresen egyél: mi naponta ötszöri étkezést javaslunk és azt, hogy az étkezések idejét ne tologasd minden nap máskorra. Legyen az evés nyugodt és kiszámítható rituálé, amikor megadod a testednek a törődést, és kiélvezed az életnek ezt az örömét – már önmagában ez a hozzáállás is stresszoldó hatású, és nagyon sokat segít abban, hogy egészséges maradjon a szíved.

Lazíts!

A stressz lehet az egyik legnagyobb ellensége a szívnek – legalábbis mostanában a kutatók egyre többet hangoztatják a túlfeszített tempó miatt állandóan feszült és érzelmileg kiegyensúlyozatlan állapot megkerülhetetlen szerepét a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában. Nem mondjuk, hogy tedd stresszmentessé az életed, mert ez komolytalan tanács lenne, hiszen már önmagában az erre való törekvés is pont elég stresszel járna. Az élet feszültségekkel van tele, a kérdés csak az, hogy mennyi stresszt vállalsz feleslegesen. Tanuld meg kezelni és elviselni a stresszt (ez még akár hasznodra is válhat), de gondoskodj róla, hogy legyen szünet is, mert nem maga a stressz árt, hanem az, ha állandósul az életedben. Legyen időd nap mint nap, amikor el tudsz lazulni, amikor a lelked, tested és szellemed felszabadul a nyomás alól, és szabadon önmagad lehetsz. Ilyenkor nevess sokat, mert ez is jó tesz a szívnek.

Ne dohányozz!

Ezt a tanácsot nem kell túlragozni, hiszen a dohányzásnak nincs egyetlen olyan aspektusa sem, ami hasznos volna, és jót tenne neked. Ellenben tucatnyi oldalról és igencsak hatásosan támadja meg az egészséged. Ne köss kompromisszumot ebben a kérdésben: hagyd el a cigit még ma!

Aludd ki magad!

Amikor 20 éves vagy, azt mondod: “bírom én az éjszakázást!” Mikor elmúlsz 35, azt mondod, bírod a melót napi 4-5 óra alvással is, 40-en túl pedig már beletörődsz, hogy úgysem tudsz ennél többet aludni, mert magadról felébredsz hajnalban. Évekkel rövidíted meg ezzel az életed. 20 évesen éppen úgy szükséges a napi minimum 8 órás pihenés, mint 40 évesen, és ha rendszeresen kizsigereled a szervezeted, és nem alszod ki magad, azzal sokszorosára növeled nemcsak a fizikai, de még az olyan lelki betegségek kialakulását is, mint a depresszió. A kevés alvás a stresszhez hasonlóan komolyan belejátszik abba, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg a Föld lakosságának 30 százaléka – aludd ki magad rendesen, és nem rontod majd tovább ezt a gyászos statisztikát!

 

Még több egészség cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top