Egészség

Energiaitalok: mintha 20 kanál cukrot ennél!

Az energiaitalok nagy része háromszor több cukrot tartalmaz, mint a felnőtteknek ajánlott napi mennyiség, mégis nagyon népszerűek, főleg a gyerekek körében, ez pedig rengeteg veszélyt rejt magában.

A különböző energiaitalok nagyon népszerűek a fiatalok körében, mert azt hiszik, hogy ezek növelik a sportteljesítményüket és segítenek jobban figyelni az iskolai tanórákon. Ráadásul a különböző márkák és boltok kampányokkal is népszerűsítik az italt.

Sok tininél már a napi étrend részévé váltak, pedig az ilyen italok több mint háromnegyedének extrém magas a cukortartalma: 500 ml 20 teáskanálnyi cukrot tartalmaz. Néhány márka termékei elérhetőek cukormentes változatban is, de koffein- és egyéb stimulánstartalmuk azoknak is magas. Néhány ital több koffeint tartalmaz, mint 2 csésze kávé.

Ezek növelik az elhízás kockázatát és 2-es típusú cukorbetegséget okozhatnak, ráadásul negatívan befolyásolják a gyerekek viselkedését, szív- és érrendszeri panaszokat is okozhatnak.

Az aktivisták azért küzdenek, hogy tiltsák be az energiaitalokat a 16 éven alattiak számára, és feltűnő helyen tüntessék fel a dobozokon az extra magas cukortartalmat.

Forrás: dailymail.co.uk

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top