Egészség

Édesítőszer-dilemma: mikor milyet válasszunk?

Az egészségre ártalmas, vagy sem az édesítőszer? Szeretnénk kiiktatni a cukrot az étrendünkből, de nem tudjuk, hogyan? Szűcs Zsuzsanna dietetikus segít abban, mikor milyen édesítőszert érdemes használnunk.

Hazánkban a táplálkozási felmérések adatai szerint a felnőtt lakosság átlagos hozzáadottcukor-fogyasztása az elmúlt évtizedekben csökkent, az utóbbi öt évben pedig stagnáló, enyhén emelkedő tendenciát mutat. A legutolsó publikált adatok szerint a felnőttek napi energiabevitelük 8,1 százalékát, míg a gyermekek 12-13 százalékát fedezik az ételekhez, italokhoz hozzáadott cukorból.

Édesítőszer-dilemma: mikor, milyet válasszunk?

Elhízás: egyre rosszabb a helyzet

“Az elhízás drámai mértékben növekvő népegészségügyi probléma, amely hazánkban a felnőtt nők 62, a felnőtt férfiak 67 százalékát, a gyermekek ötödét érinti. A testtömeg-karbantartás kulcsa az energia-egyensúly elérése és megtartása, melyben a bevitt kalóriamennyiség feletti kontrollnak döntő szerepe van. Ennek egyik eleme lehet a cukor helyettesítése különböző édesítőszerekkel – mondta Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

Helyettesítsd a cukrot édesítőszerrel!

Az édesítőszereknek több csoportját különböztetjük meg: az intenzív vagy energiamentes édesítőszereket és a cukorpótlókat. Ezek mindegyike több különböző formátumban és kiszerelésben kapható, pl. tabletta, por, folyadék formájában, ami nagyon megkönnyíti felhasználásukat.

Miben jobbak az energiamentes vagy intenzív édesítőszerek?

Lényegesen, esetenként több százszor édesebbek, mint a kristálycukor. Az aszpartám kivételével teljesen energiamentesek, nem emelik a vércukorszintet sem, így cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják. Általában egymással kombinálják őket, így találkozhatunk velük az asztali édesítőszerekben is, ugyanis fokozzák egymás édesítő erejét. A többi édesítőszerhez képest viszonylag olcsók, ráadásul fogbarátok.

Toxikológiai szempontból számos kutatás látott már napvilágot ellentmondásos eredményekkel, de a meghatározó egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságok biztonságosnak találták őket a megengedhető napi beviteli értékeken belül, vagyis fogyasztásukkor semmilyen egészségre káros hatással nem kell számolni. 
Édesítőszer-dilemma: mikor, milyet válasszunk?

Mikor válasszuk őket?

“Mivel energia- és szénhidrátmentes szerekről van szó, bátran használhatjuk általános, hétköznapi édesítésre akár a sütés-főzés során, fogyasztásukat nem kell beszámolni a napi kalóriabevitelbe és a cukorbetegek étrendjébe sem” – tanácsolja a szakember.

Mire figyeljünk?

Az aszpartám, illetve a szacharin csak mérsékelten hőálló, ezért ezeket inkább az ételek, desszertek, italok utóízesítésére ajánlják a dietetikusok. A tabletták általában kicsit nehezebben oldódnak, mint a folyadékok, ezért ezeket inkább csak utólag, kávéhoz, teához használjuk. Mindegyik intenzív édesítőre érvényes, hogy figyelni érdemes az óvatos, fokozatos adagolásra, vagyis egyszerre csak kis mennyiséget tegyünk az ételekbe.

Ismerkedj meg a cukoralkoholokkal és cukorpótlókkal!

A cukrok redukálásával állítják elő őket, de a természetben is megtalálhatóak. A szorbit és fruktóz kivételével drágák. Nem édesebbek jelentős mértékben, mint a cukor. A cukorbetegek diétájába arányosan elosztva beilleszthetőek, ugyanis csak kismértékben emelik a vércukorszintet, de energiatartalmuk az esetek többségében a cukoréval azonos. Ez alól kivétel a xilit vagy nyírfacukor, amely 40 százalékkal alacsonyabb kalóriatartalmú, és az eritit, amely energiamentes.

Édesítőszer-dilemma: mikor milyet válasszunk?

Mikor válasszuk?

“Kalóriatartalmuk miatt elsősorban olyan esetekben ajánljuk, ahol a cukor tömegére a sütésnél-főzésnél feltétlenül szükség van, pl. ha piskótát vagy egyéb süteményt készítünk. Általános édesítésre inkább a kalóriamentes megoldásokat válasszuk” – mondta Szűcs Zsuzsanna.

Mire figyeljünk?

Kalóriatartalmuk sok esetben a cukoréval azonos, ezért fogyókúra idején kevésbé ajánlottak. Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben – de az egyéni érzékenység függvényében már akár 10 gramm elfogyasztása esetén is – kellemetlen hasi panaszokat, puffadást, hasmenést okozhatnak. A cukorbetegek legfeljebb napi 30-40 grammot fogyaszthatnak belőlük szénhidráttartalmuk beszámítása mellett. Befőzésnél, lekvár készítésénél külön figyeljünk a befőttek hőkezelésére vagy tartósítószer használatára, mert az édesítőszereknek, szemben a cukorral, nincs tartósító hatásuk.

 A cikket szponzorálta a Coca‑Cola Magyarország Szolgáltató Kft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top