Egészség

Így szabadulhatsz meg a dallamtapadástól!

Végre megvan a megoldás arra az esetre, ha képtelen vagy kiűzni egy idegesítő dallamot a fejedből.

A Reading Egyetem kutatói 98 önként jelentkező bevonásával végeztek kísérletet. A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport rágógumizott, a másik az ujjával megérintette az asztalt, míg a harmadik csoport semmit sem csinált, miközben fülbemászó popdalokat játszottak le nekik. Minden dal után 3 perc csend következett, az alanyoknak pedig meg kellett nyomniuk egy gombot, ha ez idő alatt a meghallgatott dallam visszacsengett a fülükben. A rágógumizó csoport tagjai 33 százalékkal ritkábban nyomták meg a gombot, mint a többiek. A pszichológusok mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a dallamtapadás rágógumizással iktatható ki.

Az egyik kutató, dr. Phil Beaman szerint ez azért lehet, mivel az agy azon régiói, melyek érintettek a dallamok hallgatásában, megjegyzésében és felidézésében, a beszédalkotás folyamatában is részt vesznek. Ha ezeket a régiókat lefoglaljuk a rágógumizással, kevésbé valószínű, hogy egy dallam kéretlenül befészkeli magát a fejünkbe.

Ha legközelebb dallamtapadásotok lesz, feltétlenül próbáljátok ki a módszert!

Forrás: Elite Daily

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top