Egészség

Az egészség mindent visz! (X)

Endrei Juditot szerettei is emlékeztetik a csontjai védelmére.


Esélye sincs unatkozni két huszonéves lánya mellett Endrei Juditnak, főleg, hogy magától is aktív életet él. Az egészséges csontok nagykövete manapság újra televíziózik, sokat utazik és elővigyázatosan óvja az egészségét. Szerencséje van, fittségét sok fiatal is megirigyelhetné.

Első könyve, az Anno 2000 című kötet kapcsán fordult tudatosan az egészségmegőrzéshez Endrei Judit. Sokat olvasott és írt róla, majd több előadást is tartott arról, hogy mi mindenre érdemes ügyelniük a nőknek és a férfiaknak, ha szeretnének idős korukban is minőségben élni. Ekkor került figyelme középpontjába a csontritkulás és annak megelőzése is. A csontritkulással kapcsolatos ismeretek terjesztését, a megelőzés fontosságát és az ehhez kapcsolódó kommunikációt azóta is fontos feladatának érzi.

Évek óta az egészséges csontok nagykövete, ön hogyan vigyáz a csontjaira?

Gondom van rá, hogy az étrendemben mindig szerepeljenek magasabb kalcium tartalmú növények, például paraj, sóska, rebarbara, zeller, és természetesen a legjobb kalcium forrásnak számító tejet, és zsírszegény tejtermékeket is fogyasztok. A mozgás a napirendem része, szívesen gyalogolok, kirándulok a természet lágy ölén, így kombinálva a lassú és gyors tempójú mozgást.

Van két felnőtt lánya, ők mennyire támogatják az egészséges életmód kialakításában?

Két huszonéves lányom van, mindig új dolgokat tanítanak nekem, például az okostelefon használatot és a Facebook-oldalam működtetését is az ő segítségükkel tanultam meg: esélyem sincs unatkozni mellettük. Az egészségmegőrzésben is támogatnak, például figyelmeztetnek, ha elfelejtek bevenni egy kiegészítő vitamint, vagy közösen beszélgetünk arról, hogy mit tehetünk az életmódunk további minőségi formálásához. Mindannyian tudjuk, hogy az egészség mindent visz, megéri energiát és időt belefektetni!

Az ön korosztályának jónéhány tagja szenved a „néma kórtól”, a csontritkulástól. A gyerekek, unokák általában hogyan tudják elősegíteni a szülők vagy a nagyszülők csontjainak egészségmegőrzését?

Való igaz, egy nagyon gyakori betegségről beszélünk, a világon körülbelül 200 millió embert érint ez a betegség. A csontritkulás folyamatát az életkor, a genetika, a testsúly (az alacsony és a magas is), a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód egyaránt befolyásolja. A fiatalok többek között azzal tudnak segíteni a szülőkön, nagyszülőkön, ha figyelmeztetik az idősebbeket a „néma kór” veszélyeire, az életmódváltás lehetőségére, valamint elősegítik, hogy szerettük olyan szűrésen vegyen részt, például csontsűrűségmérés vizsgálaton, amely fényt deríthet a problémára.

Milyen hathatós segítség van a csontritkulásra?       

A csontok kalciumvesztése 50 éves kortól válik jelentősebbé, a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel a kellő mozgás, és a fizikai aktivitás segíthet a csonttömeg-vesztés mérséklésében. A dohányzással érdemes felhagyni, az alkoholfogyasztást csökkenteni, a mozgást – a lehetőségekhez képest – növelni és ezt a szabadban tenni. A táplálkozás minősége meghatározó, hiszen ügyelni kell arra, hogy az elfogyasztott ételekben kellő mennyiségű legyen a napi kalciumbevitel.


Az utazás az ön egyik hobbija. Útjai hozzájárulnak az egészsége megőrzéséhez?

Az álmaim, céljaim megvalósítása is segít a mentális életminőségemet karbantartani, a fizikai aktivitás, mozgás pedig jó tesz a csontoknak. Legtöbbször egyik szeretett családtagommal, a húgommal utazom, jóízűeket beszélgetünk. Jártam Dél-Kínában, Moszkvában, Peruban, mindenhol tanulok valamit önmagamról.

Például?

Például, hogy fiatalon még korántsem érezzük az egészséges életmód kényszerítő szükségét, negyven, ötven év felett azonban kénytelenek vagyunk szembesülni az élet és az egészség mulandóságával. Mindez elkerülhetetlen. Azonban minden rosszban van jó is: életünk minőségéért tudatosan tehetünk, a magam részéről elkötelezetten dolgozom ezen és erre biztatok másokat is. Hogy figyelünk-e önmagunkra, vigyázunk-e a testünkre, ez a döntés a miénk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top