nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Nem csak az emberek stresszelnek, hanem az állatok is

Nem csak az emberek stresszelnek, hanem az állatok is

Tudtad, hogy egy növény is lehet stresszes? Nem egy hisztérikus pálmafát kell elképzelned, a növényeknél más jelei vannak a stressznek de tény, hogy kisállataink és még a növényeink is kerülhetnek feszültséget okozó helyzetekbe.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A stressz nem csak minket, embereket érint, nem kíméli az állat-és növényvilágot sem. Íme, néhány érdekes reakció, különös jelenség az állatok és a növények világából.

Nem csak az emberek stresszelnek, hanem az állatok is

 

Így stresszelnek az állatok

Az állatoknál stresszhelyzetet okozhat egy költözés, a megváltozott etetési szokások, a régi gazdi elvesztése és egy új gazdi vagy egy kis társ, barát elvesztése. A stresszre az állatok rendszerint olyan fizikai tünetekkel reagálnak, mint amilyen az étvágytalanság, a hányás vagy a hasmenés, de gyakori figyelmeztető jel a viselkedésükben bekövetkezett változás is. A levertséget egyből észreveheted abból, hogy a kutyád nem ugrándozik körülötted, csak szomorúan néz maga elé, a cicád a szokásosnál is többet sziesztázik, a hörcsögöd pedig kifejezetten passzívnak tűnhet.

Azért, hogy kedvenced kiegyensúlyozott legyen, mindig biztosíts neki megfelelő mozgásteret, mozgási lehetőséget, kutyák esetében pedig alakítsd ki, vedd fel a falkavezér szerepét, máskülönben a biztos pont hiányában kutyád frusztrált és instabil lesz. Ilyenkor megharaphat, moroghat, és az is jellemző, ha a lábadat épp szexuális izgatottságának levezetésére használja.

A cicák kerülnek olyan stresszhelyzetbe, ahol frusztrálttá válnak, könnyen előfordulhat, hogy szagos kis csomagot hagynak az ágyadban, a kádban, az egyik ruhádon – bárhol, csak nem az almukban.

Tartsd szemmel a kedvencedet, figyelj rá, és ha stresszre utaló jeleket tapasztalsz, foglalkozz vele többet! Vidd el kutyaiskolába, és ha úgy ítéled meg, a biztonság kedvéért látogassátok meg az állatorvost is!

Nem csak az emberek stresszelnek, hanem az állatok is

 

Vedd észre, ha stresszel a növényed!

Lehet, meglepődsz, de a növények is képesek a stresszre. Ha például nem szeretik azt a helyet, ahová tetted őket, vagy hirtelen hőmérséklet-változásnak vannak kitéve, esetleg huzatban vannak, valamint túl kevés, vagy épp ellenkezőleg, túl sok fény éri őket, ők is stresszre utaló jeleket produkálhatnak.

A stressz következtében vészreakciót válthat ki a tápanyagban szegény talaj, a túllocsolás és a vízhiány is, amit legtöbbször a leveleik elhullajtásával adnak a tudtunkra. A száraz levélvégekkel az alacsony páratartalmat, a fodrozódó levelekkel pedig a kártevőket jelezhetik számunkra. A fikusz az egyik legelterjedtebb növény, ami például nem tűri jól a gyakori helyváltoztatást, amit sokszor a teljes levélzet elhullajtásával jelez, de a legtöbb esetben a stressz elmúlásával új hajtások jelenhetnek meg.

A vészreakció után a növény az ellenállás fázisába lép, amikor alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz. Előfordul, hogy ebben az átmeneti állapotban nem lesz olyan mutatós, és az is, hogy ha kevésbé ellenálló a növény, akkor a kimerülés fázisa következik, és sajnos befejezi földi pályafutását.

Ha időben észreveszed a jeleket, megmentheted a növényedet, ezért figyelj arra, hogy a fajtának elegendő mennyiségű víz és fény érje, a föld legyen tápanyagban gazdag, párásíts, és az öntözéshez használj állott vizet vagy esővizet!

 

 

Olvass többet a stresszoldásról:

Megosztás Facebookon