Egészség

Amit a csontokról tudnod kell 50 felett

Az életkor előrehaladtával lelassul az ember anyagcseréje. A folyamat természetes, nem kell azonnal a legrosszabbakra gondolni, ha az ember túl van élete felén. A legfontosabb, amit tehetünk – miután tisztába kerülünk a folyamatokkal –, az a prevenció, azaz a megelőzés.

Az egészséges életmód minden korosztályban nagyon fontos, ám vannak időszakok, amikor az egyes területekre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni korosztályonként, vagy adott esetben nemenként. Az idősödés velejárójaként bekövetkező lassuló anyagcsere hatására veszthetünk az izomtömegünkből. A folyamat megakadályozásának módja az izomzat erősítése, sőt az újabb izmok építése szinte minden korosztályban lehetséges. Ám mivel a túlzásba vitt edzés sérüléseket okozhat, figyelni kell arra, hogy ne erőltessük meg magunkat.

A csontok állapota meghatározza az életminőséget, ezért nem mindegy, mivel tápláljuk a szervezetünket abban az életkorban, amikor szükség van a külső pótlásokra is. A csontritkulás kapcsán sajnos majdnem minden harmadik nőnek van félnivalója a menopauza beköszöntével, ám korábban is adódhatnak problémák egy-egy drasztikus diéta kapcsán vagy a túlzott megerőltetés miatt. Természetesen a férfiaknak is oda kell figyelniük a tudatos táplálkozásra. A csontritkulás azt jelenti, hogy a csontok állaga meggyengül, ezért könnyebben törnek kisebb terhelések hatására is. Mivel előrehaladott állapotban a csontritkulás veszélyes, feltétlenül figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Vannak szakértők, akik azt javasolják a nőknek, hogy ha a térdízületeik bírják, nagyobb súlyokkal végezzenek kardioedzést, mert annak hatására erősödik a láb, és a csontsűrűség is nő. 50 éves kor felett érdemes komplex gyakorlatokban is gondolkodni az általános kondíció javítása és megtartása érdekében. 

sport nők

Nemcsak a testmozgás, hanem a megfelelő étrend és a tápanyag-kiegészítés is nagyon fontos a csontok állapotának megőrzéséhez. Évtizedekig a csapból is az folyt, hogy az egészséges csontokhoz kalciumra van szükségünk, de azt, hogy ehhez a megfelelő mennyiségű D-vitamin is kell, már nem tudtuk. Ez a vitamin segíti ugyanis a kalcium felszívódását, a vérbe jutását, ahonnan a csontokba is kerül az. Ugyancsak ez a vitamin segíti a foszfor normál felszívódását és hasznosulását, nélküle a folyamat nem lesz hatékony. A normál csontozat fenntartásához a testnek szüksége van cinkre, foszforra, kalciumra, mangánra, magnéziumra és K-vitaminra is.

50 felett a C-vitamin-pótlás is fontos, hiszen az hozzájárul a kollagén képződéséhez, ezáltal az erek, porcok és csontok normál állapotának és működésének fenntartásához. Az ásványi anyagok közül pedig a mangán és a réz vesz részt a kötőszövetek megfelelő állapotának fenntartásában. A magnézium a fáradtság csökkentésében is segít, amellett hogy a kalciummal karöltve megalapozza a megfelelő izomműködést az idősebb generációk számára is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top