Egészség

6 szépségápolási szokás, ami árt a bőrödnek

Vannak olyan házi szépségtrükkök, amiket megszokásból használunk annak ellenére is, hogy ezek többet rontanak a külsőnkön, mint javítanak. A bőrünket például előszeretettel gyötörjük olyan praktikákkal, amelyek első ránézésre hatásosak, de hosszú távon szabályosan roncsolják a bőrünket, és szárazságot, ekcémát és viszkető gyulladásokat okoznak. Íme a leggyakoribb bőrápolási hibák, amiket elkövetünk!

Csodálkozol azon, hogy rugalmatlan, érzékeny és száraz a bőröd, pedig folyton kencékkel kened, és a legdrágább szappanokkal tisztítod? Használj ezekből kevesebbet, és mindjárt jobban fogod érezni magad a bőrödben! 

6 szépségápolási szokás, ami árt a bőrödnek

 

1. Túl gyakori hámlasztás

A régi, elhalt hámsejteket a bőr felszínéről időről időre el kell távolítani, amiben jó szolgálatot tehetnek a különféle bőrradírok. Egy ilyen kezelés után selymesebb és rugalmasabb a bőr, ami sok nőnek annyira tetszik, hogy ezt az érzést naponta szeretnék átélni, és szó szerint rászoknak a hámlasztásra. Ezzel azonban hosszú távon éppen az ellenkező hatást értjük el: a bőr kiszárad, gyulladásokra, ekcémára, irritációra hajlamosabb lesz, és ezen felül már távolról is jól látszik, hogy valami nincs vele rendben. Ilyenkor gyors segítségként sokan bevetik a púdert, alapozókat, és különféle zsíros krémeket, amitől még rosszabb lesz a helyzet. A hámlasztással ezért vigyázni kell, és hetente legfeljebb egyszer éljünk ezzel a szépségtrükkel, mert máskülönben ez az eljárás megfosztja a bőrünket a rugalmasságához és védekezőképessége fenntartásához szükséges olajoktól. 

2. Túl sok smink

A bőrnek a természetesség a legjobb barátja, ezért nem szabad túlzásba vinni sem az ápolását (legyen szó akár túl gyakori forró vizes fürdőről, hidratáló kozmetikumokról, arcpakolásokról), de a festését sem. Hiába elvárás, hogy mindig tökéletesen nézzünk ki, a túl sok és gyakori sminkeléssel csak azt érjük el, hogy idő előtt öregedni kezd a bőrünk, és olyan problémák jelennek meg, mint a bőrszárazság, az ekcéma és társaik.  Egy héten tartsunk ezért legalább 2-3 sminkmentes napot, amikor hagyjuk szabadon lélegezni a bőrt, és nem tömítjük el különféle kozmetikumokkal a pórusait. 

3. Sokáig őrizgetjük a kozmetikumainkat

A kozmetikumok drágák, ezért sokan igyekszünk a lehető legtakarékosabban bánni velük, aminek az az eredménye, hogy egy-egy tégely krém vagy arcfesték akár évekig is ott áll a polcon. Ezalatt azonban romlik a minősége, és felszaporodnak benne a baktériumok is, amelyek gyulladásokat és más problémákat okoznak. Egy régi szempillaspiráltól például könnyen kaphatunk kötőhártya-gyulladást is. 

6 szépségápolási szokás, ami árt a bőrödnek

 

4. Illatosított szappanok

A bőrnek a túlzásba vitt tisztálkodás megárt, mert elvékonyítja az ellenálló képességét szolgáló olajos réteget a felszínen. Nem mellesleg ettől nyeri a ragyogását is a bőr. Különösen ártalmas, ha a gyakori mosakodást mindenféle mesterséges színezékekkel és illatanyagokkal felturbózott szappannal végezzük – ezek helyett használjunk inkább természetes alapanyagú, semleges kémhatású, kímélő szappanokat és géleket. Óvatosan kell bánni az antibakteriális szappanokkal is, mert ezek is gyorsan kiszárítják a bőrt

5. Sminkkel alvás

Ha elalszunk anélkül, hogy a sminket eltávolítottuk volna, az bakteriális fertőzéseket idézhet elő, az eltömődött pórusok pattanásokat okozhatnak. Ha későn érünk haza, és csak bedőlnénk az ágyba, sminklemosót és néhány törlőkendőt tartsunk az ágy mellett, mossuk le még félálomban is a kencét magunkról! 

6. Túl gyakori gyantázás

Nem szép dolog egy borostás láb, pelyhedző felsőajak vagy áll, és sokan még a karjukról is eltávolítják a finom szőrszálakat. A túl sok gyantázás azonban tönkreteszi a bőrt, ami ugyan sima lesz, de a bársonyossága és egészsége elillan, és helyette irritált, kiszáradt, vöröses duzzanatoktól éktelenkedő bőrt kapunk. Két gyantázás között ezért legalább 3 hetet adjunk a bőrnek a regenerálódáshoz, különösen az érzékeny területeken!

 

Olvass még cikkeket bőrápolás témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top