Egészség

Országszerte hiánycikk egy fontos, újszülötteknek beadandó injekció

Nemcsak a rotavírus elleni vakcinából, hanem egy minden újszülöttnek beadandó vitamininjekcióból is országos készlethiány van, őszig nem is várható, hogy megoldódjon a helyzet.

Testvérlapunk, a 24.hu írta meg, hogy a Konakion nevű injekcióból május eleje óta hiány tapasztalható országszerte. Ez a készítmény a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formáját tartalmazza, és mint ilyet minden újszülöttnek beadják, pár órával a születése után. A szájon át beadható szert azonban 4-7 napos korban is be kell adni, amikor az újszülöttek zömét már hazavitték a szülők. A kezelést féléves korig, havonta egy-egy 2 milligrammos dózis formájában kell folytatni. 

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a 24.hu-nak elmondta: a gyógyszertárak már jelezték, hogy nem tudnak Konakiont kiadni a szülőknek. A szakember szerint ezt a készítményt – a rotavírus elleni vakcinától eltérően – csak egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, és egyelőre nem tudni, hogy mivel lehet helyettesíteni. 

Képünk illusztráció, a Konakion injekcióban és szájon át is beadható (Fotó: iStockphoto)

Póta doktor szerint a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, ezért az egyesület levelet írt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), hogy megtudják, a készlethiány idején milyen protokollt kell követni.

A lap szerint a készlethiány már nemcsak a patikákban, de a nagyobb készleteket felhalmozó kórházakban is kezd érződni. Az OGYÉI tájékoztatása szerint legalább október végéig nem várható utánpótlás Konakionból. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top