Egészség

Halálra éheztetnek egy beteget az orvosok Franciaországban

Május 20-án megkezdik a 11 éve éber kómában élő Vincent Lambert halálra éheztetését.

A most 42 éves Vincent Lambert 2008-ban szenvedett autóbalesetet, agyfunkciói pedig annyira károsodtak, hogy azóta éber kómában fekszik. Helyzete azért különleges, mert fizikailag egészséges, szabadon lélegzik, csak a táplálását végzik mesterségesen.

Lambert orvosai már 2013-ban úgy gondolták, hogy a férfi életben tartása túlzott orvosi beavatkozásnak minősül. Ezért úgy döntöttek, hogy nem táplálják többé, és hagyják meghalni. Ezzel Lambert felesége is egyetértett. Ám a fogyatékos férfi túlélte az éheztetést, az eljárásról időközben tudomást szerző szülők pedig bírósághoz fordultak. Gyilkossági kísérlettel vádolták a kórházat – írja az Infostart.hu.

Azóta számtalan eljárást folytattak az ügyben, a család pedig teljesen megosztott. A vita egyik fő kérdése, hogy pontosan milyen állapotban van a férfi. Az orvosok szerint élete végén, halálközeli állapotban van, és kezelést kap, hogy életben maradjon.

A szülők viszont azt hangsúlyozzák, hogy Vincent súlyos fogyatékos, de a kórházban gyomorszondával csak táplálékot és vizet kap, ami minden embert megillet, és ez nem minősülhet kezelésnek. Ráadásul a reimsi kórház nem járul hozzá, hogy a férfit egy másik intézménybe szállítsák.

A vita 2015-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága elé került, ahol a testület úgy döntött, hogy az élelem és a folyadék megvonása nem sérti Vincent emberi jogait. Az ügy Franciaországban megjárta a legmagasabb közigazgatási bírósági szinteket, sőt az Államtanácsot is, és e testületek rendre helybenhagyták a kórház halálos ítéletét.

A szülők végső kétségbeesésükben az ENSZ fogyatékosok jogaival foglalkozó bizottságához fordultak. Pár nappal később azonban a Vincent Lambert mellé kijelölt orvos közölte: május 20-án megkezdik a táplálék megvonását a férfitől, ezzel párhuzamosan pedig a halálig vezető mélyaltatását.

A férfi édesanyja nem hagyja annyiban mindezt, elmondta, hogy május 19-én a kórház előtt lesz, és fia életben hagyását fogja kérni a kezelőszemélyzettől.

(Nyitókép: Istockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top