Egészség

Új fertőzéseket hozhatnak Magyarországra a kullancsok

A klímaváltozás miatt olyan fajok is megtelepedhetnek nálunk, amelyek új fertőző betegségeket hordozhatnak.

A kullancsok szinte mindenhol ott vannak: a sünökön, a madarakon, rágcsálókon, és ha nem védjük a házi kedvenceinket, akkor a kutyákon és a macskákon is. Ha pedig a Lyme-kórt okozó baktériummal fertőzöttek, a paraziták hónapokkal később is megfertőzhetnek egy embert.

Földvári Gábor parazitológus a 24.hu-nak azt mondta, egy sünön akár 240 kullancs is lehet. A Margitszigeten élő sünökön talált paraziták több mint 30 százalékában benne volt a Lyme-kór baktériuma.

A margitszigeti vizsgálat során Magyarországon korábban még nem megfigyelt kullancsfajra is bukkantak a kutatók, amely a magas (akár 40 százalékos) halálozási arányú krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Pánikra egyelőre nincs ok, 10 ezer kullancsból találtak egyet, amely terjesztheti a kórt.

Arra viszont fel kell készülni, hogy az egzotikus kullancsfajok és kórokozók akár egy belvárosi parkban is felbukkanhatnak. A meleg éghajlatot kedvelő kullancsoknak eddig nem kedvezett hazánk éghajlata, ám a klímaváltozás miatt már nálunk is túlélhetnek.

Mindezek miatt fokozottan kell figyelni a kullancsok kedvenc, sűrű bozótos területein. A szakemberek szerint legjobb megelőzni a csípést a test alapos átnézésével, megfelelő ruházattal, illetve prevencióra alkalmas kiegészítő védelemmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top