Egészség

Rohamosan terjed a kanyaró, figyelmeztetést adott ki a WHO

Több mint 34 ezren fertőződtek meg Európában két hónap alatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést adott ki kedden a kanyaró miatt, ugyanis Európa-szerte több mint 34 ezren fertőződtek meg a betegséggel 2019 első két hónapjában. Az esetek túlnyomó többsége Ukrajnában fordult elő, ahol több mint 25 ezren fertőződtek meg.

A kanyarós megbetegedések közül 13 végződött halállal, ezek mindegyike Ukrajnában történt. Az országban kanyarójárvány alakult ki, akárcsak Albániában és Romániában. 

Amennyiben a járványkitörésekre adott válasz nem időben történik, és nem átfogó, akkor a vírus megtalálja az útját újabb veszélyeztetett alanyok felé, és akár más országokba is átterjedhet a térségben és azon kívül egyaránt

– írta a szervezet a közleményében.

A WHO szerint éppen ezért fontos, hogy az egészségügyi hatóságok minden lehetőséget kihasználjanak a veszélyeztetett gyerekek, serdülők és felnőttek beoltására. A leginkább veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a várandós nők.

A kanyaró erősen fertőző betegség, köhögés, orrfúvás, közeli személyes érintkezés, illetve a fertőzött orr- és torokváladékával való érintkezés útján terjed. Akár vakságot, süketséget vagy agykárosodást is okozhat, két adag védőoltás azonban megelőzheti a betegséget.

Ennek ellenére – részben a be nem oltott emberek miatt – a betegség jelenleg világszerte terjedőben van. Kanyarójárvány alakult ki egyebek mellett az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek és Thaiföld egyes részein is.

A kanyaró vírusa ellen nincs semmilyen speciális kezelés, a védőoltás az egyetlen lehetőség a betegség megelőzésére. Az esetek többsége ugyanis nem beoltott, illetve alacsony oltottsági szintű embereket érint.

(Nyitókép: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top