Egészség

Kanyaró: könnyen egy járvány közepén találhatja magát Magyarország

Nálunk világszinten is kiváló az átoltottság, de a környező országok nagyon rosszul állnak a fertőzés elleni küzdelemben.

A kanyaró egyre több helyen terjed a világban, ráadásul a korábbinál sokkal intenzívebben. Idén az év első három hónapjában négyszer többen, 110 ezren betegedtek meg, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

New Yorkban három hete szükségállapotot is elrendeltek, de a járványok eddig inkább helyiek voltak. A betegség mostani terjedése alapján viszont egy nagyobb kiterjedésű járványt sem lehet kizárni. Erre pedig a térségünkben van a legnagyobb esély – írja a G7.

Hosszú évek alatt jutottunk oda, hogy a fertőzés ijesztő ütemben terjedjen. Az ok viszonylag egyszerű: egyre kevesebben vannak beoltva. Ez pedig nem csak a fejlődő országokban probléma, az Egyesült Államokban csaknem annyi gyerek nem kapta meg a védőoltást – jórészt az oltásellenesség miatt –, mint a négyszer népesebb Indiában.

Az UNICEF adatai szerint 2007 és 2017 között 70 országban csökkent az első dózissal beoltott gyerekek aránya. A helyzet a Balkánon a legrosszabb, Montenegróban és Boszniában harmadával kevesebb ember kapja meg az oltást, mint 10 éve.

További 5 kelet-európai ország van, amelyek a legnagyobb visszaesést produkálták, ezekből négy határos Magyarországgal. Az elmúlt két évben Ukrajnában jegyezték fel a legtöbb megbetegedést a világon, csaknem 80 ezren kapták el a kanyarót.

Romániában, Ukrajnában, Szerbiában és Horvátországban 90 százalék alatt van azoknak az aránya, akik legalább az első oltást megkapták. Magyarország világszinten is pozitív példa, nálunk a gyerekek 99 százaléka mind a két vakcinát megkapja.

(Nyitókép: Istockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top