Egészség

Így főzz finom kávét kotyogósban! (x)

A kotyogós kávéfőző a legtöbb magyar háztartásban mindennapi eszköznek számít, ráadásul a modern, pasztellszínű, csinos változatok a fiatalok szívét is meghódították. Megmutatjuk, hogyan tudsz isteni kávét főzni a kotyogósban!

Fontosak az alapok

–          Minél lágyabb a víz, annál selymesebb ízű lesz a kávéd. Használj ezért szűrt vizet vagy szénsavmentes ásványvizet.

–          A legjobb, ha otthon őrlöd meg a kávét. Persze használhatsz eleve darált készítményt is, ebből is finom lesz a végeredmény, ám ha van lehetőséged, szerezz be egy kézi kávédarálót, melyen be tudod állítani az őrlemény finomságát. A kotyogós kávéhoz érdemes durvábbra őrölt alapanyagot használni.

–          Fontos a jó minőségű kávé! A Bravos Espresso például kiváló választás, hiszen amellett, hogy a mélybarna, olajos kávészemekből aromákban gazdag ital készíthető, szemes és őrölt kivitelben is megtalálod az áruházak polcain.

–          Tartsd tisztán a kávéfőződet! Miután teljesen kihűlt a kotyogósod, szedd szét, és távolítsd el belőle a szennyeződéseket.

Így főzd a kávét

1.       Forrald fel a vizet. Azzal, hogy meleg vizet teszel a tartályba, elejét veszed a túl gyors felmelegedésnek, ami a kávé kesernyés, fémes ízét okozza.

2.       Tedd a (le)darált kávét a tartójába, de ne nyomkodd bele. Maximum egy picit eligazíthatod a tetejét, de semmiképp ne tömörítsd össze az őrleményt.

3.       Illeszd össze a kávéfőző két részét, és tedd a közepes fokozatra/lángra állított tűzhelyre. Ezzel biztosítod egyrészt a kellő nyomást, másrészt azt, hogy ne égjen meg a kávéd.

4.       A forrásban lévő víz átpréselődik az őrleményen, és a kávéfőző felső részében máris megjelenik a kész eszpresszó. Ekkor azonnal vedd le a tűzhelyről.

5.       Utolsó lépésként állítsd meg a további gőzképződést úgy, hogy a kotyogós alját hideg folyó víz alá tartod pár másodpercig.

Nézd meg, hogyan tudod otthon elkészíteni az egyik kedvenc kávénkat, a latte macchiatót!

 

Még több kávés érdekességért és videós tartalomért látogass el a www.ineedcoffee.hu weboldalra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top