Egészség

Csodás gyógyulás: felébredt a nő, aki évtizedekig volt kómában

Súlyos agysérülést szenvedett egy autóbalesetben 1991-ben. Amikor magához tért, az első szava a fia neve volt.

Csodával határos módon, 27 év után ébredt fel a kómából egy arab nő. Munira Abdulla 32 éves volt, amikor egy autóbalesetben súlyos agykárosodást szenvedett.

A fiát vitte iskolába 1991-ben, amikor az autójuk összeütközött egy busszal. Ő a hátsó ülésen ült a 4 éves gyerekével, és az ütközés előtt még átölelte a fiát, hogy megvédje. A gyerek sértetlenül megúszta a balesetet, de anyja súlyos agykárosodást szenvedett, és kórházba került.

Az egyesült arab emírségekbeli nőt Londonban és a hazájában is ápolták. Megállapították, hogy vegetatív állapotba került, vagyis érez fájdalmat, de képtelen reagálni. 2017-ben Németországba szállították, ahol megműtötték a súlyosan megrövidült kar- és lábizmait, és gyógyszereket kapott.

Egy évvel később a kórházi szobájában valakivel vitába keveredett a fia, aki arra lett figyelmes, hogy édesanyja reagált a helyzetre, furcsa hangokat adott ki, de az orvosok azt mondták, ez normális. Három nappal később aztán a nő fia azt vette észre, hogy anyja az ő nevét mondogatja.

Azóta egyre több dologra reagál, és valamelyest beszélni is tud. Visszavitték Abu-Dzabiba, ahol fizioterápiát kap, és folytatják a rehabilitációját.

A nő fia, Omar Webair azt mondja, azért osztotta meg édesanyja csodás gyógyulásának történetét, hogy másoknak üzenjen: soha ne veszítsék el a reményt, ne kezeljék halottnak a szeretteiket, még akkor sem, ha ilyen állapotba kerülnek.

Az Abdulláéhoz hasonló esetek azonban nagyon ritkák, és lehetetlen megjósolni, bekövetkezik-e egyáltalán javulás a beteg állapotában. Egy másik hihetetlen felépülés az amerikai Terry Wallisé volt: 19 éves korában autóbalesetet szenvedett, majd 19 év után tért magához a kómából.

(BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top