Egészség

Azt ígérték, 5-10 évig élhet még, de a terápia közben meghalt a beteg

Az exmegasztáros Almás Gergő édesanyját egy rutinszerűnek mondott kezeléssel gyógyították, de a harmadik napon elkapott egy fertőzést a kórházban, és nem sokkal később meghalt.

Egy 65 éves leukémiás nőnek azt ígérték az egyik budapesti kórházban, hogy az immunrendszere lenullázása, majd újraépítése után még 5-10 évig élhet. A nő azonban fertőzést kapott a kórházban, majd meghalt.

A nő fia, az exmegasztáros Almás Gergő az Indexnek azt mondta: édesanyjánál március 18-án diagnosztizáltak leukémiát, majd a budapesti intézménybe került, ahol az immunrendszer leépítését majd újraépítését javasolták mint bevált, rutinszerű kezelést. Azt mondták a családnak, hogy ha ebben az időszakban be is következne fertőzés, azt kezelni tudják.

Amikor a nő bekerült a kórházba, gyenge volt, de el tudta látni magát, a vizsgálatok szerint pedig a szervezete alkalmas volt a kemoterápiás kezelésre. Ám már a terápia harmadik napján elkapott egy fertőzést, emiatt folyamatosan romlott az állapota.

Almás Gergő szerint édesanyja egy hétköznapi kórteremben feküdt, amely nem volt hermetikusan elzárva a külvilágtól, még az sem volt kiírva, hogy nem mehet be oda bárki. A takarítók koszos felmosóvízzel dolgoztak, a hozzátartozók ezért inkább maguk takarították a kórtermet.

A család folyamatosan kérte, hogy a beteg rossz állapota miatt vigyék át a nőt az intenzív osztályra, de erre nem került sor. Kiderült, hogy a páciensnek kétoldali tüdőgyulladása van, de a kezelőorvosok szerint ezen sikerült úrrá lenniük.

Aztán amikor Almás Gergő meglátta az édesanyját, kábán, bepelenkázva, belilult szájjal feküdni, kiabálva követelte, hogy helyezzék át anyját az intenzívre. Ekkor egy orvos az intenzív osztályról megvizsgálta az asszonyt, és azt mondta, ez már a halál előtti állapot. A nő április 6-án meghalt a kórházban.

A hozzátartozó panasza alapján a kórház igazgatója belső vizsgálatot rendelt el. Ebből az derült ki, hogy az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók a szakmai protokollnak megfelelően jártak el, a beteg minden lehetséges terápiát megkapott. Hozzátették, hogy a beteg és a hozzátartozók többször kaptak részletes tájékoztatást a kezeléssel és a kockázatokkal kapcsolatban.

Almás Gergő feljelentést tett, elsősorban azt szeretnék tisztázni, mennyire játszott közre édesanyja halálában az, hogy a 10 napos kemoterápiás kezelés során már a harmadik napon fertőzést kapott a kórházban.

(Illusztráció: Istockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top