Egészség

Légkondiban dolgozol? Így egyezzetek meg a kollégákkal

Hamarosan jönnek a meleg napok, és az irodában sokan már májusban bekapcsolják a légkondit. A kötelező tisztítás után indulhat a harc a távirányítóért.

Van, aki nem bírja légkondi nélkül, mások viszont éppen hogy szenvednek tőle. Nem egyszerű úgy összehangolni az igényeket, hogy mindenkinek jó legyen, pláne ha egy légterű irodában vagyunk, sok esetben azonban mégis elkerülhetetlen a légkondi használata, hiszen nincs lehetőség ablakot nyitni, vagy nem túl frissítő a levegő, ami az ablaknyitással bejönne.

Jeges fuvallat, vagy…?

Ha az izzadós kolléga ér be előbb az irodába, könnyen előfordulhat, hogy sarkvidéki hideg fogadja a többieket, közülük pedig páran szinte biztosan náthásak lesznek. Innentől kezdve nemcsak a levegő, de a hangulat is átmehet fagyosba,  mindenképpen törekedni kell tehát egy köztes megoldásra, mind hőmérsékletben, mind pedig abban, hogy merre irányítsuk a légkondit – vagy lehet légkondimentes félórákat is tartani, attól függően, mennyire van meleg az irodában.

Kellemetlen panaszok

Sajnos a légkondi súlyos betegségeket is okozhat azon túl, hogy megfázásszerű tünetek, nátha vagy tüsszögés jelentkeznek miatta: ha nincs rendesen kitisztítva a szezonális használat előtt, asztmát vagy allergiát is eredményezhet. Ilyen esetben tegyük az íróasztalt minél távolabb a légkonditól, hogy csak azt érje közvetlenül, aki elégedett a hűvös fuvallatokkal, éjszakára pedig semmiképpen ne hagyjuk bekapcsolva. A legjobb megoldás, ha akkor hűtjük ki a helyiséget, amikor nincs bent senki (mondjuk ebédidőben), majd kikapcsoljuk a készüléket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top