Egészség

A hosszú és egészséges élet titka – ezekből egyél sokat!

Megmutatjuk azokat az ételeket és ételcsoportokat, amelyekből megfelelő mennyiséget fogyasztva komoly lépéseket tehetünk egészségünk megőrzése és a hosszú élet felé.

Az nem titok senki előtt sem, hogy léteznek szuperélelmiszerek, melyekből gyakran fogyasztva sokat tehetünk immunrendszerünk erősítéséért, a vérzsír csökkentéséért és az olyan súlyos károsodások elkerüléséért, melyek a génállományunkat is érinthetik. De pontosan miből is kellene nagyobb mennyiséget fogyasztani, ha jót akarunk magunknak?

Zöld menü

Ahhoz, hogy ténylegesen hatással legyen a dolog az egészségünkre, zöldségekből és gyümölcsökből kellene akár 10 alkalommal is enni egy nap, adagonként 8 dkg-ot. Nagyon sok tanulmány bizonyította már, hogy minél inkább túlsúlyba kerülnek az étkezéseink során ezek, annál komolyabb esélyünk van elkerülni az olyan súlyos problémákat, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a daganatos betegségek.

A varázsszó: antioxidáns

A növényi élelmiszerek legfőbb erénye az antioxidánstartalmuk, ezek ugyanis megkötik a szervezetre káros szabadgyököket. Együk őket akár tízóraira, uzsonnára is. Nyersen vagy csak minimálisan hőkezelve, gyümölcsturmixnak, smoothie-ban a legjobbak, de fogyaszthatjuk őket bárhogyan, ahogy jól esik.

A piros csoda

Együnk sok napon érlelt paradicsomot, amint eljön a szezonja, a paradicsom likopintartalma ugyanis védelmet biztosít az UV-sugárzással szemben, szuper antioxidáns, lelassítja a bőr öregedését, ráadásul C-vitaminban is gazdag.

A mindenható quinoa

Egzotikus, de mára már nálunk is elterjedt és kedvelt élelmiszer. Magas fehérje- és összetettszénhidrát-tartalmával az egyik legtáplálóbb gabonaféle.

Olívaolaj

A Mediterráneum folyékony aranya. Persze nem mindegy, milyen minőségben szerezzük be. Tápláló, nátriumban, polifenolokban és E-vitaminban gazdag. Kiváló antioxidánsforrás, csökkenti a koleszterinszintet is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top