Egészség

Recseg-ropog, sajog – így sportolj, ha téged is utolért a porckopás

Az artrózis, vagyis az ízületi kopás világszerte több millió ember mindennapjait keseríti meg. Kálmán Teréz, a Bárhogy is legyen: mozogj blog szerzője ad tippeket a panaszok enyhítéséhez.

Akkor beszélünk porckopásról, ha a csontok végén lévő porcok elvékonyodnak. Habár a porckopás a test minden ízületét érinti, a leggyakrabban a kéz, a csípő, a térd és gerinc területein jelentkezik. Bár a tünetek mértékén lehetséges enyhíteni, a tudomány mai állása szerint a porckopás visszafordíthatatlan. A mozgás, az aktív élet, a túlsúly eltüntetése enyhíthet a fájdalmon, és segíthet az ízületek funkcióinak visszanyerésében. 

Kattog, lötyög, fáj

A felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti a fájdalmas betegség. A porckopás tünetei általában igen lassan jelentkeznek, és idővel egyre rosszabbá válnak. A leggyakrabban először a fájdalom és ízületi merevség jelentkezik, ami az idő előrehaladtával drasztikusabbá válik. Az ízületek elcsontosodása látványos, de gyakran teljesen fájdalommentes tünet, ami a porc újraépítkezésének következménye, idővel elcsontosodik, később a beteg ízületi instabilitást, „lötyögést” érezhet. A következő tünetekről számolnak be a páciensek:

  • Fájdalom az érintett ízületben mozgás közben vagy utána.
  • Érzékenység az adott területen, ami akár már gyenge nyomás hatására is jelentkezhet.
  • Merevség reggeli ébredés vagy hosszas mozdulatlanság után.
  • Az ízületi rugalmasság elvesztése, a betegek az ízületet nem tudják a teljes mozgástartományában használni.
  • Recsegés hallatszódhat az ízület mozgatása közben.
  • Csontcsomók, keménynek érzett csomók keletkezhetnek az érintett ízületek környékén.

De miért?

Az artrózisos megbetegedéseknek két típusa ismert. Az elsődleges artrózis a nőknél jelentkezik 45 éves kor felett, a kialakulási oka pedig ismeretlen. A betegség érelmeszesedéssel való kapcsolódása nem tisztázott, de tény, hogy gyakran együtt jár a két probléma. A másodlagos artrózis kialakulási oka valamilyen ízületi sérülés, gyulladás, fejlődési rendellenesség, túlterhelés vagy az ízületi porcok anyagcseréjét befolyásoló betegség (pl. cukorbetegség). Porckopás akkor alakul ki, ha a csontok végein lévő porcok állapota egyre romlik. A porcok kemény, de csúszós szövetek, ezek teszik lehetővé a csontok súrlódásmentes mozgatását. A betegség során ezek a porcok egyenetlenné válnak, a legvégső fázisban pedig akár teljesen el is tűnhetnek, ilyenkor a csont a csonttal súrlódik, ami erős fájdalmat okoz.  

A leggyakoribb szenvedő alanyok

Bizonyos paraméterek mellett a porckopás kialakulásának kockázata nagyobb. Legjellemzőbb kockázati tényezők:

  • Előrehaladott életkor – az évek múlásával az ízületek is fáradnak, a porcok kopása is gyakrabban fordul elő.
  • Nem – A nőket statisztikailag gyakrabban érinti a betegség, ennek az oka még nem világos.
  • Túlsúly – A plusz súly több módon is előidézi a porckopást, és minél nagyobb túlsúlyról van szó, annál inkább növeli a kockázatot. A megnövekedett testtömeg például nagyobb terhelést jelent az ízületekre, főleg a csípőre és térdre. Ezen kívül a zsírszövet olyan fehérjéket termel, melyek gyulladást idéznek elő az ízületekben és azok környékén. Már 5 kiló súlyfelesleg 50 százalékkal növeli a porckopás kialakulási esélyeit.
  • Ízületi sérülés – A sport vagy baleset következtében kialakult ízületi sérülés növeli a porckopás kialakulásának kockázatát. Nem számít, az adott sérülés mennyire régen következett be, a porckopás kialakulásának valószínűségét növeli.
  • Bizonyos foglalkozások – A nagyobb stressznek kitett foglalkozást űzőknél gyakrabban alakul ki porckopás.
  • Genetika – Néhány ember számára a porckopás öröklődő betegség.
  • Környezeti tényezők – A túlterhelés növeli a betegség kialakulásának valószínűségét.
  • Csontdeformitások – Az eldeformálódott csontok, rosszul összeforrt törések mind növelik a porckopás kialakulását.

Lehet enyhíteni a kínokon!

A kezelés nélkül hagyott porckopás az idő múlásával egyre rosszabbá válik. Akár munkaképtelenné is válhat a beteg, vagy a szabad mozgásában korlátozhatja a betegséggel járó fájdalom. Az ízületi mozgáskorlátozottság sokszor jelentkezik, egy téd- vagy csípőízületi kopás akár a járásban is korlátozhatja a beteget, de a könyök- vagy kézfej ízületeinek kopása, fájdalmas mozgatása szintén falat húz a beteg és számos tevékenység közé. Az, hogy mennyire nehezíti meg a páciens mindennapi életét a betegség, az attől függ, mennyire előrehaladott porckopásról van szó.

Kálmán Teréz személyi edző

Kálmán Teréz, a Bárhogy is legyen: mozogj! oldal szerzője, aki személyi edzőként gyakran találkozik a porckopás tüneteivel. Őt kérdeztük, mit tehet és mit nem tehet az, akinek porckopása és ezzel járó fájdalmas tünetei vannak:

Porckopás mellett mire kell figyelni? Vannak-e kifejezetten ajánlott és tiltott mozgásforma? 

Érdemes kiemelni, hogy a porckopás elkerülésében nagyon fontos szerepe van a gyermekkortól végzett, rendszeres testmozgásnak. Egyrészt a túlsúly elkerülése végett, másrészt mert a sport a keringési rendszer fejlesztése mellett a mozgásszervek valamennyi elemének is jót tesz. A csontok egészségének megőrzése mellett egyrészt javítja a porcok anyagcseréjét, másrészt pedig a porckárosodások ellen az egyik legjobb prevenciónak tekinthető, ha minél erősebbek az adott ízület környéki izmok, hiszen így képesek az ízületeket stabilan tartani, és még nagyobb részt átvenni a terhelésből.

A porckopás elkerülésének érdekében – és minden tekintetben – fontos a megfelelő bemelegítés és levezetés a sporttevékenységek során, figyeljünk a fokozatosság elvének betartására és a pihenésre is.

Ha már kialakult a probléma, akkor pedig olyan mozgásformát érdemes választani, ami az ízületekkel szemben kíméletes. Ilyen lehet a kerékpározás, a gyaloglás, az elliptikus tréner, az úszás és egyéb vízi tornák, a pilates és a jóga, illetve a személyre szabott gyógytorna. Fontos, hogy a megelőzés és a már kialakult kopás mellett is kerüljük az ízületek egyoldalú túlterhelését.

A mindennapokban vannak-e olyan tevékenységek, amik ártalmasak, amiket érdemes elkerülni?

A mindennapi tevékenységek során – ahogy a sportban is – figyelni kell az ízületek egyoldalú és túlzott terhelésének kerülésére. Gondolok itt például az ülő testhelyzetből adódó terhelésre, de a hosszú ideig tartó állás sem tesz jót egy térdízületi kopás esetén. Kerüljük a fájdalmat okozó mozgásformákat, ugyanakkor ne essünk át a ló túloldalára, a teljes kíméletre sem.

A porckopás diagnosztizálását követően érdemes kiemelten figyelni az egészségünkre, fejlesszük ízületeink hajlékonyságát és mozgékonyságát (nyújtózkodjunk), tartsuk testsúlyunkat egészséges szinten, és erősítsük testünket mozgással és edzéssel, sétáljunk, sportoljunk minél többet.

Milyen gyakorlatokat ajánlanál a panaszok enyhítésére?

Érdemes a teljes testet átmozgatni finoman, nem terhelve az ízületeket. A mozgatással serkented az ízületi folyadék termelődését, ami segíthet enyhíteni a fájdalmat a problémás tüneteken. Az alábbi videóban Almásy Csilla gyógytornász–fizioterapeuta, jógaoktató, gerinctréner mutat be egy ilyen teljes testet átmozgató videót. Azt gondolom, egy ilyen gyakorlatsor rendszeres végigcsinálása enyhítheti a panaszokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top