Egészség

Súlyosan bántalmazhatták a mozsgói otthon fogyatékkal élő lakóit

Az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára szerint videófelvételek tanúsítják, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza a ellátottakat. A minisztérium feljelentést tett.

Súlyos bántalmazás történhetett a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában – mondta szerdai sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Fülöp Attila közölte: eljutott hozzá három videófelvétel, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat. Az államtitkár hozzátette, hogy az elmúlt napokban a sajtóban vélelmezett, de súlyosnak tűnő állítások hangzottak el a mozsgói bentlakásos szociális intézményben történtekről, amelyeket azonban az eddig lefolytatott vizsgálatok nem igazoltak.

Az ügy előzménye, hogy 2018 tavaszán bejelentés érkezett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezethez, amely szerint bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, és ezt videófelvétel is bizonyítja. Az otthonban négy hónappal később az ombudsmani hivatal is helyszíni vizsgálatot folytatott, amelynek eredményeit idén április 4-én hozták nyilvánosságra.

Fülöp Attila hangsúlyozta: a TASZ-hoz benyújtott vádakat – az életkörülményekre, a tárgyi és személyi feltételekre, az étkezésre, az egészségügyi ellátásra vonatkozóan – az ombudsmani jelentés nem tudta igazolni, ezért az ombudsman felkérte a mozsgói intézmény vezetőjét, hogy saját hatáskörben vizsgálja ki a panaszbeadványban szereplő állításokat.

Az államtitkár elmondta: az Emmi április 14-én rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A feljelentést követő napon a mozsgói intézmény vezetője e-mailben megkapta a felvételeket az ombudsmani hivataltól, amelyeket aztán továbbküldött az államtitkárnak.

Fülöp azt mondta, helyesen döntött, amikor megtette a rendőrségi feljelentést, mert a három rövid felvételen jól látszik, ahogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat. Az elkövetőket a szociális otthon kollégái azonosították – tette hozzá az államtitkár.

Fülöp az eset súlyosságára való tekintettel haladéktalanul kezdeményezte a két ember azonnali elbocsátását és a foglalkoztatásuktól történő végleges eltiltásukat. Az államtitkár soron kívüli vizsgálatot rendelt el az intézménynél, de mint mondta, a rendőrségi nyomozás lezárásáig további nyilatkozatot nem tesz az üggyel kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top