nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Egy nap alatt is halált okozhat a járványos agyhártyagyulladás

Egy nap alatt is halált okozhat a járványos agyhártyagyulladás

A betegség mindkét típusa ellen van védőoltás, de csak az egyik ingyenes.
Suhajda Zoltán
Suhajda Zoltán
f Ajánlom

Az egyéves Zara három éve került kórházba. Eleinte hányt, és nagyon magas láza volt, majd még aznap lila foltok jelentek meg a lágyékán.

Kórházba vitték, lélegeztetőgépre került, a teste pedig tele volt a vérmérgezés okozta bevérzésekkel. Ekkor derült ki, hogy meningitisz, vagyis járványos agyhártyagyulladás miatt került veszélybe az élete.

A kislány életét végül meg tudták menteni, de több láb- és kézujját amputálni kellett. Az agyában ciszták keletkeztek, mindent újra kellett tanulnia – számolt be az RTL Klub Híradója.

Magyarországon évente 50-en betegednek meg járványos agyhártyagyulladásban, többnyire 1 év alatti csecsemők. Nyolcan bele is haltak a betegségbe, de akik túlélték, azok sem maradtak teljesen egészségesek.

A betegség nagyon gyors lefolyású, akár egy nap alatt is halált okozhat. Az egész testen megjelenő bevérzésekről könnyen felismerhető, de ekkor már súlyos a beteg állapota.

Magyarországon a baktérium B és C típusa okozza a megbetegedéseket. Mindkettő ellen van védőoltás, de csak a C elleni ingyenes. A másik típus elleni oltássorozat 90 ezer forintba kerül, amit sok család nem tud kifizetni.

Megosztás Facebookon