Egészség

Egy nap alatt is halált okozhat a járványos agyhártyagyulladás

A betegség mindkét típusa ellen van védőoltás, de csak az egyik ingyenes.

Az egyéves Zara három éve került kórházba. Eleinte hányt, és nagyon magas láza volt, majd még aznap lila foltok jelentek meg a lágyékán.

Kórházba vitték, lélegeztetőgépre került, a teste pedig tele volt a vérmérgezés okozta bevérzésekkel. Ekkor derült ki, hogy meningitisz, vagyis járványos agyhártyagyulladás miatt került veszélybe az élete.

A kislány életét végül meg tudták menteni, de több láb- és kézujját amputálni kellett. Az agyában ciszták keletkeztek, mindent újra kellett tanulnia – számolt be az RTL Klub Híradója.

Magyarországon évente 50-en betegednek meg járványos agyhártyagyulladásban, többnyire 1 év alatti csecsemők. Nyolcan bele is haltak a betegségbe, de akik túlélték, azok sem maradtak teljesen egészségesek.

A betegség nagyon gyors lefolyású, akár egy nap alatt is halált okozhat. Az egész testen megjelenő bevérzésekről könnyen felismerhető, de ekkor már súlyos a beteg állapota.

Magyarországon a baktérium B és C típusa okozza a megbetegedéseket. Mindkettő ellen van védőoltás, de csak a C elleni ingyenes. A másik típus elleni oltássorozat 90 ezer forintba kerül, amit sok család nem tud kifizetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top