Egészség

5 őrült ételpárosítás, amelynek nem lenne szabad működnie

A gasztronómia folyamatosan változó világa olykor nem mentes a furcsaságoktól sem. Most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1. Banán és mogyoróvaj (és egy kis sült szalonna)

A legtöbb ilyen fogás természetesen Amerikából származik. Ezek közül is a legismertebb a banán és mogyoróvaj párosítása. Európai gyomornak már eleve furcsa lehet, hogy az amcsik a sós mogyoróvaj mellé legtöbbször édes ízeket fogyasztanak, de a banán még egzotikusabbá teszi a fogást. Arról már nem is beszélve, hogy a rock’n’roll királya, Elvis Presley az egészet még egy kis sült szalonnával megbolondítva két szelet pirítós közé tette. A róla elnevezett szendvics a mai napig sokak kedvence.

2. Vaníliafagylalt és szójaszósz

Hongkong az amúgy is ezerízű kínai konyhában is különlegesnek számít, hiszen történelméből és elhelyezkedéséből adódóan számos ázsiai nép, sőt a gyarmatosító angolok is letették kézjegyüket kulináris világában. Talán ebből az örökségből is táplálkozik a helyi lakosok egyik kedves desszertje, a szójaszószból készült sziruppal nyakon öntött vaníliafagylalt.

3. Csokoládés rák

Nem mindenki számára egyértelmű, de a csokoládé pályafutását nem édességként kezdte. A dél-amerikai konyhákban a mai napig jellemző a csoki vagy a kakaó használata a legkülönbözőbb fogásokban. A mexikóiak egyik alapfogása például a chilis, fűszeres „csokoládészósz”, a mole, de érdemes a térségben népszerű, narancshéjjal és csilivel ízesített csokoládéban sütött rákot is megkóstolni.

 4. Kólás barbecue-húsok

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az amerikai a világ legnagyobb kólafogyasztó nemzete. Emellett a barbecue-zás is az amerikai családok mindennapjainak – de leginkább a hétvégéinek – szerves részét adja. A két ikonikus amerikai gasztrojelenség pedig gyakran találkozik is a grillrácson. A hús fényezésére, illetve körítésére egyaránt használt, paradicsomalapú BBQ-szósz egyik közkedvelt variációját az egyéb hozzávalók mellett kólával is ízesítik. Ez a kis trükk egy karamellásan keserédes ízt ad a húsoknak.

5. Avokádó és gyümölcsdzsem

Az avokádó manapság divatos alapanyagnak számít: kedvező zsírsavösszetételének, magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik „gyógyszerének” tartják. Sokan sokféleképp fogyasztják, de talán a legkülönlegesebb felhasználási móddal az ausztrálok álltak elő. Sydney-ben és környékén előszeretettel eszik a zöld termést gyümölcsdzsem kíséretében. Furcsa? Ha belegondolunk, hogy az avokádó rendszertanilag maga is a gyümölcsök közé sorolódik, talán nem is annyira.

(Forrás: Pannontej)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top