Egészség

D-vitamin túladagolása miatt csecsemők kerültek kórházba

A szülők félreértették a készítmény adagolási útmutatóját: egy csepp helyett egy egész cseppentőnyi mennyiséget adtak napi rendszerességgel.

Több csecsemő kórházba került, mert a szülők figyelmetlensége miatt veszélyesen nagy mennyiséget kaptak D-vitaminból – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Mint kiderült, a túladagolás azért fordulhatott elő, mert a szülők félreértették az Eurovit D-vitamin cseppek leírását. A készítmény adagolási útmutatója 1 cseppben maximalizálja a napi adagot, és azt is egyértelműen leírják, hogy az ajánlott mennyiséget ne lépjék túl.

A kórházba került csecsemők 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi (20-40 cseppnek megfelelő) adagot kaptak napi rendszerességgel.

A cég 2018 decemberében megszüntette a fenti képen látható cseppentős kiszerelés forgalmazását, de elképzelhető, hogy egyes szülők még most is túladagolják a pumpás cseppentővel ellátott vitaminkészítményt.

Azóta egy másfajta, pumpa nélküli cseppentővel lehet kapni a D-vitamint, ez így néz ki:

A gyógyszerészeti intézet felhívja a figyelmet, hogy a szülők pontosan tartsák be a használati útmutatóban leírt utasításokat. Csecsemőknél és kisgyerekeknél sokkal nagyobb a túladagolás veszélye. Túladagolás vagy annak gyanúja esetén azonnal kérjenek orvosi segítséget.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy a fejlődő szervezetnek szüksége van a D-vitaminra, hiánya hátráltatja a csontképzést, a csontállomány elégtelen kialakulását okozhatja. Ezért a D-vitamin szedését nem szabad elhagyni, az adagolását minden esetben gyermekorvossal kell egyeztetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top