Egészség

5 szénhidrát, ami hihetetlen módon nem hizlal

Fogyókúráznál, de a szénhidrátról nehezen mondasz le? Semmi gond, mi tudunk olyan szénhidrátban gazdag élelmiszereket, amelyek még egy fogyókúrába is könnyedén beilleszthetők.

Ha fogyókúráról van szó, akkor elsőként mindenkinek az ugrik be, hogy le kell mondani a szénhidrátokról, hiszen azok az okai mindennek. De valóban így van ez, a szénhidrát az elhízás egyedüli felelőse? Azontúl, hogy a szénhidrát nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, hiszen szervezetünk energiát nyer belőle, a híresztelésekkel ellentétben nem minden formában hizlal. Sőt néhány szénhidrát tökéletesen beleilleszthető a tavaszi diétába is.

Valóra vált álom

Azaz: nem kell lemondani a szénhidrátról akkor sem, ha a súlycsökkentés a cél. Egy egészséges és kiegyensúlyozott diétában a napi energiafelhasználás 55-60 százalékát a szervezetünknek szénhidrátokból kell biztosítania. Alapvető fontosságú mindez a központi idegrendszer megfelelő működéséhez csakúgy, mint a vörösvérsjetek számára.

Egyszerű és összetett szénhidrátok

Ahhoz, hogy még inkább megértsük a szénhidrátok természetét, tudnunk kell, hogy vannak egyszerű és összetett szénhidrátok. Az előbbiek gyorsan felszívódnak, és hatalmas éhségérzetet hagynak maguk mögött, míg az összetett szénhidrátok lassú felszívódásúak. Ezeket fogyaszthatod fogyókúra alatt is:

  • Árpa: sokféleképpen lehet elkészíteni, akár rizottónak, levesbe vagy salátához is jó. Összetett szénhidrát, ami felpörgeti az anyagcserét is.
  • Zab: sokféle formában elérhető (pehely, liszt, korpa). Rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi proteinben gazdag. Helyreállítja a vércukorszintet.
  • Quinoa: alacsony glikémiás indexű élelmiszer, főként köretként tudjuk bevetni, mondjuk rizs helyett.  Rosttartalma kiemelten magas.
  • Hüvelyesek: lencse, bab, borsó, csicseriborsó… rostban és fehérjében gazdag élelmiszerek.
  • Popcorn: hihetetlen még leírni is, de ennek a finom nassolnivalónak alacsony a kalóriatartalma, mégis jóllakunk tőle. Ha otthon készítjük, olaj és vaj hozzáadása nélkül, tényleg nem fog hizlalni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top