Egészség

Úszás a te műfajod? Ezt edd előtte, hogy ne legyen gond

Lehet enni úszás előtt? És ha igen mennyivel előtte együnk, hogy sportolás közben minden rendben legyen? Utánajártunk, mit és mikor érdemes fogyasztani, ha az úszás lesz a szenvedélyünk.

Szögezzük le: a sportolás előtti étkezés, akár úszásról, akár valamilyen más sportágról van szó, elengedhetetlen. Testünknek ugyanis szüksége van üzemanyagra, amit elégetve energiához juthat úszás közben. Nem mindegy tehát, hogy mikor és mennyi üzemanyagot tankolunk fel.

Együnk, hogy ússzunk!

Az úszás esetében különösen kiemelt jelentősége van a mikornak: ha túl keveset vagy sokkal korábban eszünk, akkor mintha nem is ettünk volna, ha pedig túl sokat vagy csak kevéssel a vízbeugrás előtt, az komoly emésztési problémákhoz vezethet úszás közben.
Azért kiemelten fontos, hogy csobbanás előtt együnk, mert a vízben a nyomáskülönbség hatására a gyomrunk összeszűkül és refluxszerű gyomorégést produkálhat, ha teljesen üres.

Úszás előtt…

Fontos a folyadékbevitel. A medencéből ugye nem iszunk, a sporthoz pedig folyadék kell, ezért igyunk vizet, elkerülendő az izomgörcsöket és a nagyobb mértékű ásványianyag-veszteséget.
Könnyen emészthető ételeket válasszunk, kerüljük a zsíros fogásokat, a fehérjedús élelmiszereket, sajtokat, szénsavas italokat és az alkoholt. Szabad az út viszont a szénhidrátok számára,  azokból energiát is meríthetünk. Túlzásba persze itt sem kell esnünk.
Úszás előtt két és fél órával együk meg az utolsó falatokat. Ugyanis ennyi időre van szüksége szervezetünknek, hogy megeméssze a bevitt táplálékot. Így jut elegendő energia és vér az izmokba.

Mit lehet enni?

Délelőtti úszás esetén se hagyjuk ki a reggelit. Legfeljebb kapjunk be pár falatot egy órával edzésünk előtt. Vajas-mézes pirítós, egy kis pohár tejjel, vagy tejbe áztatott zabpehely és egy pohár narancslé. Ha a nap délutáni részében van lehetőségünk úszni, akkor az ebéd után mindenképpen várjunk 2-3 órát, mielőtt vízbe ugranánk. Esti úszás előtt pedig együnk meg pár müzliszeletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top