Egészség

Ólmos víz folyik a Szomszédokból ismert gazdagréti iskola csapjaiból

A megengedett határérték kétszeresét mérték.

Kétszeresen is átlépte a megengedett határértéket a Szomszédok című teleregényből is ismert Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola csapvizének ólomtartalma. A vízművek rutinellenőrzésén derült ki, hogy az intézmény több pontján 22,6 mikrogrammnyi ólom van egy liter ivóvízben.

Az ólomszennyezettség miatt egy hete már csak palackozott vizet ihatnak a diákok és a tanárok az iskolában. Egyelőre nem tudni, mi okozza a szennyezettséget, ahogyan azt sem, mióta állhat fenn a jelenlegi helyzet – írja a Bors.

Körülbelül egy hete jelezték a szülőknek, hogy baj van, azóta nem engedik, hogy a gyerekek a csapból igyanak. Az unokám is a palackos vizet issza. Jó, hogy ez kiderült, de vajon mióta isszák a gyerekek az ólmos vizet?

– tette fel a kérdést egy környéken lakó hölgy.

Az iskola igazgatója a lapnak azt nyilatkozta: a szakemberek jelenleg annyit tudnak, hogy nem a bejövő vízzel van baj. Egy megkérdezett szakértő szerint időbe – és sok pénzbe – kerülhet, hogy megtalálják a szennyezés forrását.

A hír a környéken élőket is nyugtalanítja: többen közülük szintén áttértek a palackozott vízre.

Kiemelt képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top