Egészség

Ma van a napjuk, de nincs sok okuk az ünneplésre

Megindító filmet készült a Down-szindróma világnapjára.

Emlékeztek a Sárkány család megindító történetére? Ők azok, akik két makkegészséges lányuk mellett két örökbefogadott Down-szindrómás fiút nevelnek. Kevés olyan harmonikus családdal találkoztunk az elmúlt években, amilyen az övék.

Aztán ott van Cili, a zumbatanár. Pörgős, öntudatos, vagány csaj. Van önálló keresete, véleménye, túl van egy váláson, éppen úgy éli meg az élet szép és fájdalmas perceit, mint te vagy én.

Szandi és Tomi pedig egy harmincas szerelmespár, épp úgy dolgoznak, szeretnek, szórakoznak, ahogy minden korunkbeli, csak éppen nem annyira függetlenek és önállóak.

Iskolába járni, sportolni, barátokkal kimozdulni, munkát vállalni és felnőttként önállóan élni: a hétköznapi lét ezen aspektusai a legtöbbünk számára természetesnek tűnnek. Ahogy napjainkban ezek már egyre több Down-szindrómás ember életében is elérhetőek, sokak számára azonban a társadalom által támasztott előítéletek miatt továbbra sem adottak az egyenlő esélyek az oktatásban, a munkaerőpiacon, közösségi tevékenységekben, az önálló életvitel lehetőségében, a döntéshozatali autonómiában és az élet számos egyéb területén.

A Down-szindróma világnapja (március 21.) alkalmából az olasz CoorDown szervezet elindította „Reasons To Celebrate”, magyarul okok az ünneplésre néven futó globális figyelemfelhívó kampányát, melynek célja, hogy rávilágítson arra, társadalomként hol tartunk a Down-szindrómás emberekkel szembeni esélyegyenlőségi kötelezettségeink teljesítésében. A kampány támogatására az Umbrella készített megindító filmet nemzetközi ügynökségekkel (New York, Mexikóváros, Zürich) és szervezetekkel együttműködésben.

Az Umbrella által készített magával ragadó kampányfilm három március 21-én ünnepelt eseményt mutat be: a költészet világnapját, a tavaszt köszöntő perzsa újév napját, valamint az erdők nemzetközi világnapját. A Kiss Rudolf Péter rendezésével készült másfél perces filmben a varázslatos és örömteli pillanatokat követően az ünnepi hangulat szertefoszlik, amikor az üres színpadon álló Down-szindrómás szereplő komoran bejelenti, hogy ez a nap egyúttal a Down-szindróma világnapja is. De ezen a napon – az előzőekkel ellentétben – nincs sok okunk az ünneplésre. Mindaddig, amíg egyetlen olyan Down-szindrómás ember is él közöttünk, akinek nemegyenlőek esélyei az élet minden területén, addig nem lehetünk önfeledtek. Így a Down-szindróma világnapja továbbra is egy alkalom arra, hogy mérlegeljünk: van-e okunk az ünneplésre?

„Svájci partnerünk, a GOSH* keresett meg bennünket a projekttel, mi a rendelkezésre álló extrém rövid idő ellenére is gondolkodás nélkül igent mondtunk. Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan ügy, ami miatt érdemes kiállni, és teljes szívvel támogatni tudjuk. Ami különösen felemelő dolog volt a munka során, hogy annak előrehaladtával vált világossá számunkra, mekkora nemzetközi összefogás áll mögötte. Büszkék vagyunk arra, ami svájci partnerünk, a GOSH*, a New York-i székhelyű SMALL kreatív ügynökség, az FCB México, valamint további három résztvevő ország, Anglia, Albánia és Olaszország Down-szindrómás szereplőinek közreműködésével született meg” – mondta Hidvégi Zoltán, az Umbrella ügyvezető igazgatója.

„Nem láttam még ennyire elhivatott, ihletett stábot, ügynökséget, ügyfelet. Azt hiszem, mindannyian hihetetlenül vártuk a forgatást, leginkább azért, hogy meg tudunk-e felelni, tudunk-e jól segíteni az 5 országból érkező színészeknek. Színészeink Down-szindrómával élnek, ami számunkra új kihívást jelentett. Amint megérkeztek, kiderült, hogy teljes joggal kötöttük fel a gatyánkat, mert a felkészültségünk még így sem közelítette meg a színészekét. Nagyon nem. Annyira frissek és pontosak voltak, hogy nagyon kellett kapaszkodnunk. Azt hiszem, rengeteget tanultunk a munkafolyamat során. Emellett nagyon sokat nevettünk. A legfontosabb talán ez. Remélem a színészeink is olyan jól érezték magukat, mint mi, a stáb, és tudtunk teret adni a tehetségüknek, szeretetüknek, humoruknak. Még akkor is, ha a humor tárgya legtöbbször én voltam” – fűzte hozzá Kiss Rudolf Péter, a film rendezője.

És ha akartok még egy igazán szívhez szóló videót a Down-szindrómáról, akkor ezt mindenképp nézzétek meg. Nehéz megállni könnyek nélkül:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top