Egészség

Ezt teszi a dohányzás a fogaiddal

A dohányzás számos káros hatása közül most a fogakra leselkedő veszélyeket vesszük számba. Szerencsére egyre többen veszik komolyan fontolóra, hogy végleg leszámoljanak káros szenvedélyükkel – ha valakit eddig más nem győzött meg, talán ez hatásos lesz.

A dohányzás egészségre káros hatásait napestig sorolhatnánk: tönkreteszi tüdőnket, szívünket, felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát, trombózist, tüdőrákot okoz, ráadásul nagyon sok pénz mehet el a cigarettavásárlásra, nem beszélve a rágóról, cukorkákról vagy a cukros italokról, amelyekkel a kellemetlen cigiszagot próbálják elfedni a dohányosok, ha éppen nincs kéznél fogkefe. És ha már a fogaknál tartunk…

A dohányzás 7 okból is tönkreteszi a fogakat

  1. Az első és legszembetűnőbb károsodás, amit a dohányzás okoz: a fogak elszíneződése. Eleinte sárgásak lesznek, majd barna foltok is megjelenhetnek. Ezek a fogzománcon megjelenő pigmentelváltozások a cigarettából kioldódó kátrány miatt alakulnak ki.
  2. A nikotin lassítja a vérkeringést, ezáltal a fog és a fogíny vérellátását is csökkenti. Mindez rontja a szájüreg ellenállóképességét, amely így hajlamos lesz a gyulladásos megbetegedésekre.
  3. Az immunrendszert gyengítve ugyanakkor a gyógyulási folyamatokat kifejezetten lassítja a szájüregben.
  4. Felgyorsítja a fogkőképződést.
  5. Rombolja a fogágyat, a foggyökér felszínét borító cementet és a fogakat körülvevő csontot, így a fogak meglazulhatnak.
  6. Sokkal érzékenyebbé is válnak tőle a fogak.
  7. Patológiás betegségeket okoz a szájüreg lágy részeiben, száj- vagy állkapocsrák kialakulásához vezethet.

Így őrizd meg fogaid egészségét

Fogaink épségét a legegyszerűbben és leghatékonyabban akkor őrizhetjük meg, ha leszokunk. Persze ha már komoly függőség alakult ki, ez nem megy olyan könnyen, ezért addig is ügyeljünk az otthoni alapos fogápolásra, valamint rendszeresen járjunk el szakemberhez szájhigiénés kezelésre, ahol megszabadítják a fogakat a fogkövektől és az elszíneződésektől.

(Nyitókép: Istockphoto)

Charlie Sheen Smoke GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Smoke GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top