Egészség

Ingyen kapják a tampont és a betétet a brit diáklányok

Sokan csak papír zsebkendőt vagy vattát használnak, mert nincs pénzük intimhigiéniás termékekre. A menstruációs szegénység több mint 137 ezer lányt tartott távol az iskolától 2017-ben.

Idén szeptembertől ingyen juthatnak hozzá az intimhigiéniás termékekhez az angliai középiskolák és felsőoktatási intézmények diákjai. A tanárok körében ugyanis egyre nő az aggodalom amiatt, hogy a diáklányok egy része kénytelen kimaradni az iskolából a menstruációja idején, mert nincs pénze tampont vagy betétet vásárolni.

Egy felmérés szerint a menstruációs szegénység több mint 137 ezer lányt tartott távol az iskolától 2017-ben és a fiatal nők csaknem egynegyede kényszerült arra egy bizonyos ponton, hogy papír zsebkendőt, vattát vagy dupla alsóneműt használjon a menstruációja idején, mivel nem állt rendelkezésére intimhigiéniás termék.

Forrás: iStock

A Plan International nevű jótékonysági szervezet nagy-britanniai részlege, a Plan UK szerint azonban az ingyen tamponok és tisztasági betétek nem fogják megoldani a problémát, ha a lányok továbbra is kellemetlennek érzik, hogy a menstruációs ciklusukról beszéljenek, vagy nem értik a saját testük működését. A szervezet szerint fontos, hogy a lányok, az iskolák munkatársai és a szülők is megfelelő oktatásban részesüljenek annak érdekében, hogy megszűnjön a menstruációt övező szégyenérzet.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top