Egészség

Majdnem belehalt a fültisztításba egy angol férfi

Egy fültisztító pálcika vattadarabja a hallójáratába került, és életveszélyes, az agyat is veszélyeztető fertőzést okozott. Két hónapig kellett antibiotikumot szednie.

Egy ártatlan fültisztításból életveszélyes, az agyat is veszélyeztető fertőzés alakult ki egy angol férfinél – írja az Index a Livescience híre alapján. Egy fültisztító pálcika vattadarabja a hallójáratába került, ez indíthatta el a folyamatot

Az, hogy vattadarab kerül a fülbe, általában nem jelent kockázatot, de a 31 éves férfinél elég komoly problémákat okozott. Először csak a hallójáratában lépett fel súlyos bakteriális fertőzés, de aztán továbbterjedt a koponyalapra és az agyhártyára is.

Fotó: Europress

A fertőzés egyértelmű neurológiai tüneteket okozott – mondta dr. Alexander Charlton fül-orr-gégész, aki maga is részt vett a férfi kezelésében. A férfi rohamot kapott, és elájult, az orvos szerint a baktériumok toxinjai vagy a fertőzéséből eredő nyomás okozhatta a súlyos tüneteket.

Enyhébb tünetek már jóval korábban jelentkeztek nála, az ájulás előtt tíz nappal fülfájdalomra és váladékfolyásra, majd erős fejfájásra is panaszkodott, ami miatt hányt is.

Amikor kórházba került, CT-vizsgálatot végeztek rajta, ekkor fedeztek fel két folyadékkal teli tályogot a koponyáján – ez vezette rá az orvosokat, hogy a hallójáratból eredhet a fertőzés. Egy kisebb sebészeti beavatkozás során megtalálták a fültisztító pálcika maradványait is, ami elég régóta ott lehetett az azt beburkoló fülzsír és törmelék alapján. Az orvosok szerint ez okozhatta a férfi visszatérő fülproblémáit is.

A férfit két héten át kezelték a kórházban, de összesen két hónapig kellett intravénásan vagy szájon át antibiotikumot szednie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top