Egészség

Ez a kapcsolat is jól indult, aztán hirtelen bepánikoltál? A problémád neve: filofóbia!

Nagyon sokféle félelem létezik, mely nem is gondolnánk, de emberi életeket, sorsokat indíthat el teljesen más irányba. Ráadásul, ami egyeseket gúzsba köt, az mások számára teljesen érthetetlen. Ilyen lehet a szerelemtől való félelem, a filofóbia is.

Úgy tűnik, hogy nagyjából mindenki a boldogságot keresi itt a Földön. Ennek egyik elérési útvonala a szerelem lehet, melyet kimondva-kimondatlanul szinte hajszolunk. Mégis sok kapcsolat megy tönkre, de még több el sem jut a következő szintre, mert az egyik fél hirtelen, látszólag ok nélkül meggondolja magát. Az ok lehet filofóbia is.

A szerelem ijesztő

A fóbia görög eredetű szó, mely félelmet jelent. Egy konkrét dologtól, tevékenységtől, személytől vagy helyzettől való indokolatlan félelem. Sajnos hiába látja be valaki, hogy ok nélkül fél az adott dologtól, képtelen uralkodni érzésein, cselekedetét kontrollálni. A szerelemtől való félelem is első hallásra teljesen érthetetlennek tűnik, még táplálkozhat korábbi traumákból, kellemetlen tapasztalatokból.

Oltári nő

Emlékszünk még Julia Roberts által megformált karakterre az Oltári nőben? A főszereplő már a sokadik esküvőjére készül, és a kisvárosi közösség szinte fogadásokat köt, hogy otthagyja-e újra újdonsült választottját az oltár előtt. Érthetetlennek tűnik, hogy miért csinálja, pedig lehet, hogy csak filofóbiában szenved, és retteg saját jövőbeli boldogságától. Persze Richard Gere megtöri az átkot, és a film végére segít megszabadulni szerelmének a fóbiáitól.

A filofóbia okai

Annak nagyon nehéz utánajárni, hogy egy fóbiát mi okozhat, alapos anamnézis tudja csak feltárni. A megoldás érdekében is érdemes szakember segítségét kérni, aki rendszeres terápiával segít feltárni az eredetet.

  • Legtöbb esetben a gyerekkorban keresendők a gyökerek, a konfliktusokkal terhelt kapcsolat a szülőkkel erre is nagy befolyással lehet.
  • De végig kell gondolni az első szerelmeket, csalódásokat is. Ha fájdalmas volt elveszíteni valakit, ennek nem feldolgozása okozhat a későbbiekben problémát. Nehezebben vagy egyáltalán nem bízik meg új partnerében a filofóbiás.
  • A szerelem védtelenné, kiszolgáltatottá tesz a partner előtt. Félünk kiadni legféltettebb gyengeségeinket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top