Egészség

Orvoshiány: egyetlen vendégorvos jut a több tucat betegre a borsodi településen

Ráadásul ő is csak heti kétszer rendel. És még csak nem is egyedi esetről van szó.

Csupán egyetlen háziorvos jut a több tucatnyi betegre egy borsodi településen, ráadásul ő is csak heti kétszer rendel, hiszen egy másik településről érkezik „vendégorvosként” – írja a Blikk.

Magyarországon egyre több falu marad háziorvos nélkül, és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet: ott 51 tartósan betöltetlen praxis van jelenleg, s több  településen már több mint 10 éve nincs állandó háziorvos.

Ilyen például Ároktő is: az 1116 lakosú településen 2005 óta betöltetlen a háziorvosi praxis. Azokon a napokon, amikor nem rendel itt orvos, a helyieknek a 25 kilométerre lévő Tiszakeszire kell átmenniük úgy, hogy a buszközlekedés sem éppen ideális.

Csak a fiatalokat és a kisgyermekes családokat sajnálom, ők napokig vesződnek otthon a kis betegekkel, mire látja őket az orvos

– nyilatkozta egy helybéli a Blikknek.

A portálnak dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója részletezte, milyen okok állnak a háziorvoshiány mögött. Szerinte a körzetek megüresedésének elsődleges oka, hogy elöregedett a háziorvos-társadalom, a jelenleg praktizáló háziorvosok több mint 40 százaléka 60 év feletti. A másodlagos ok, hogy a fiatal kollégák számára nem vonzó a háziorvosi praxis, ennek megváltoztatásához pedig rendszerszintű átalakításra lenne szükség.

Kiemelt képünk illusztráció (Balázs Attila/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top