Egészség

Kiderült, hogy mérgező-e az intimkehely

Átfogó tesztet végeztek arról, mennyire egészségesek az intimkelyhek és menstruációs tölcsérek.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt hazai drogériákban, gyógyszertárakban és webáruházakban kapható 9 különböző márkájú menstruációs tölcsért tesztelt.

Laboratóriumban vizsgálták, hogy a termékek tartalmaznak-e potenciális rákkeltő vagy hormonháztartást megzavaró anyagokat: nitrozamint, klórozott paraffinokat, ftalátokat, PAH-ot (policiklusos aromás szénhidrogéneket), formaldehidet, potenciálisan allergizáló fehérjét, kioldódó festékanyagot. Azt is mérték, hogy mennyire strapabírók, hiszen több gyártó akár 10-15 éves élettartamot is ígér egy-egy termékre.

Az elmúlt években több korábbi külföldi és hazai kutatás mutatott ki egészségre káros szennyezőket betétekből és tamponokból: hormonrendszert károsító parabéneket, triklozánt, ftalátokat és növényvédőszerből visszamaradt glifozátot találtak több vizsgált termékben. Mivel a szervezetbe sok más forrásból (pl. kozmetikumok, ételek, házi por) is jut ezekből a vegyszerekből, az egyenként határérték alatti mennyiségek összeadódnak. Ezek a vegyületek ráadásul nemcsak a termékeket használó nőkre, de a később születendő gyermekre is veszélyt jelenthetnek – írja közleményében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Nem kell, hogy szenvedj!

A szervezet legújabb labortesztjében a vegyianyag-szennyezettséget tekintve mindössze két termék kapott maximum pontot ebből a szempontból, ugyanis ezeknél egyik vizsgált szennyező anyag sem volt kimutatható, míg a többinél, még ha nagyon kis mennyiségben is, de kimutatható volt legalább egy nemkívánatos vegyi anyag.

Nem fog elszakadni használat közben

A vegyianyag-szennyezettség mellett arra is kíváncsiak voltak a fogyasztóvédők, hogy milyen a termékek gyakorlati használata, ezért minden terméket 5 tesztalany használt több havi ciklus során, akik pontozták többek között, hogy mennyire érezték kényelmesnek, biztonságosnak az intimkehely viselését, esetleg okozott-e fájdalmat. A legtöbb termék 5 vagy 4 pontot kapott ebből a szempontból. Mindössze egy terméket pontoztak le a felhasználók, mivel többeknél is fájdalmat okozott a használata.

A teljes tesztet itt találod!

Jó hír, hogy a TVE által tesztelt 9 menstruációs tölcsér közül mindegyik átment a terhelés teszten, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy használat közben elszakadnak, vagy túl hamar tönkremennek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top