Egészség

Így lehet bárkiből 20 perc alatt orvos

Ennyi idő hivatalos dokumentumok nélkül orvosi bélyegzőt csináltatni Romániában. A hamis receptet ráadásul a gyógyszertárban is ki lehet váltani.

Miután Romániában lebukott a nyolc osztályt végzett Matteo Politi nevű álorvos, az országban hatalmas botrány robbant ki, hiszen nem tudni, hány szélhámos „praktizálhatott” hamis papírokkal.

A Digi 24 riporterei ezért kipróbálták, mennyi idő alatt lehet orvosi bélyegzőt szerezni orvosi diploma és bármilyen egészségügyi munkatapasztalat nélkül. Azt is megnézték, a kamu pecséttel ki lehet-e váltani vényköteles gyógyszert a patikában – írja a Főtér.ro.

A kísérletnek döbbenetes eredménye lett: alig húsz perc alatt meg tudták csináltatni az orvosi pecsétet, amelyet a riporter egy kitalált nőgyógyászati rendelő nevében kért.

A hamis pecséttel ellátott receptet simán ki is válthatták volna, a gyógyszertáros kiadta volna a húgyúti fertőzés elleni antibiotikumot. A riporter végül arra hivatkozva nem vette meg a gyógyszert, hogy nincs nála elég pénz.

A romániai egészségügyi miniszter megdöbbent, hogy ilyesmi megtörténhet, főleg az álorvos botránya után. A Digi 24 egy másik bélyegzőkészítőnél is próbálkozott, ott viszont nem jártak sikerrel, mert kérték a hivatalos dokumentumokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top