Egészség

Európa legrosszabb egészségügyi rendszerei között van a magyar

A HCP elemzése szerint csak Romániában és Albániában rosszabb a helyzet, mint nálunk.

Európa legrosszabb egészségügyi rendszerei között van a magyar – írja a stockholmi központú Health Consumer Powerhouse (HCP) Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) nevű kiadványa alapján a 444.hu.

Fotó: Unsplash

A 35 vizsgált ország közül Magyarország a 33. helyen végzett, az elemzés szerint csak Romániát és Albániát előzzük meg.

A 2005-ben indult felmérés 35 európai ország egészségügyi rendszerét értékeli hat fő szempont szerint, az adott ország betegszervezeteinek visszajelzései alapján. Fő vizsgálati területei a betegjogok és információk, az ellátáshoz való hozzáférés, a kezelések eredményessége, minősége, az elérhető szolgáltatások köre, a rendszer nagylelkűsége, valamint a megelőzés és a gyógyszerhasználat területe.

Az indexben a minimális pontszám: 333, a maximum 1000, a kiemelkedően jól teljesítő, 800 pontnál többet elérő országokat a térképen zölddel, a 600 pontnál kevesebbet elérőket pirossal jelzi az index, a sárga az „elmegy” kategória. Magyarország az idei felmérésben 565 pontot kapott.

A lista élén a sokáig stabilan vezető Hollandiát (883 pont) Svájc (893 pont) váltotta. A hollandok két faktor, a pszichiátriákon jellemző várakozási idő és a növekvő öngyilkossági arányszám miatt rontottak. A harmadik Norvégia, a negyedik Dánia, az ötödik pedig Belgium lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top