Egészség

Kiderült, miért van egyre több fiatal nőnek szívrohama

Egy friss amerikai tanulmány szerint ma sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy 34 és 54 év közötti nő szívrohamot kapjon, mint 20 évvel ezelőtt volt.
szívroham tünetek láthatatlan

Miközben a férfiak és az idősebb nők esetében sokat javultak a kilátások, a fiatalabb, 34 és 54 év között nők esetében az elmúlt 20 évben jelentősen nőtt egy esetleges szívroham valószínűsége. Legalábbis ez derül ki abból, a Circulation című orvosi szaklapban frissen publikált tanulmányból, amin 1995 és 2014 között dolgoztak a North Carolina Egyetem orvosi karának szakorvosai.

Az, hogy a szívrohamnak már a fiatalabb generációnál is egyre nagyobb a valószínűsége, figyelmeztető jel, és akképp is kell kezelnünk” – mondta a Today című amerikai magazinműsorban a tanulmány társszerzője, Melissa Caughey, majd hozzátette, a számadatok különösen annak a ténynek a fényében ijesztőek, hogy az amerikai népesség – több nyugati országéhoz hasonlóan – egyre inkább öregszik.

A tanulmány arra nem tért ki külön, milyen okok állhatnak a fiatalabbakat érintő szívrohamok hátterében, Caughey azonban kiemelte, hogy az első számú gyanúsítottak ebben az esetben is az olyan gyakori rizikótényezők, mint a dohányzás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás. „Úgy vettük észre, a fiatalabb nők nem hajlandók tudomásul venni, hogy ezek a rizikótényezők náluk is szívbetegséget okozhatnak.

A szakember szerint további problémát jelent, hogy az orvosok nem mindig gondolják úgy, hogy a fiatalabb nőket szűrni és kezelni kellene olyan betegségek miatt, mint a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint. „Hogy egy konkrét példát is mondjak, ha egy férfi bemegy az orvosához azzal, hogy magas vérnyomása van, nagy valószínűséggel gyógyszert kap a betegségre. Ezzel ellentétben ha egy fiatal nő megy be ugyanezzel a panasszal az orvoshoz, jó eséllyel azt a tanácsot kapja gyógyszer helyett, hogy pihenjen többet.

A CNN-nek nyilatkozó kardiológus szakorvos, dr. Nieca Goldberg eközben már azt mondja, a fiatalabb nők körében azért nőhet jelentősen a szívrohamok száma, mert a köztudatban ez még mindig elsősorban a férfiak betegsége. „Sokan még a tünetekkel sincsenek tisztában” – mondja a szakember, majd hozzáteszi, az esetek egy jelentős részében a szívrohamnak teljesen más tünetei vannak a nőknél, mint a férfiaknál: „A mellkasi fájdalom például a nők esetében szinte teljes egészében hiányzik!

Senki ne gondoljon arra, hogy ha szívrohamot kap, az pontosan úgy fog kinézni, ahogy a filmekben. Jó, ha tudják, hogy a nők esetében a szívroham leggyakoribb tünetei a kimerültség, a szédülés, a légzési nehezítettség, a vállak közötti fájdalom és a hideg verítékezés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top