Egészség

Nem bízott a tudományban a kanyarójárványt kirobbantó apa

Bár a férfi saját elmondása szerint nem tartja magát oltásellenesnek, mégis sikerült a korábban már szinte kiirtott betegséget alaposan elterjesztenie. Európában is egyre nő a megbetegedések száma.

Temessük egy picit a tenyerünkbe az arcunkat, amíg megpróbáljuk megemészteni a tényt, hogy néhány elkényelmesedett, a tudományos tényeket a helyükön kezelni képtelen ember miatt olyan betegségek kapnak új erőre, amelyeket kis híján sikerült megfékezniük az orvosoknak.

Közéjük tartozik a vancouveri Emmanuel Bilodeau is, akiről nemrég a CBC News hírcsatorna derítette ki, hogy nagyrészt miatta robbanhatott ki Kanadában és az Egyesült Államokban egy olyan kanyarójárvány, amely miatt Washington államban rendkívüli állapotot kellett kihirdetnie Jay Onslee kormányzónak. A lépésre azért volt szükség, mert csak idén január óta legalább harminc megbetegedésről érkezett jelentés. A harminc emberből 26 nem volt beoltva kanyaró ellen.

A kanyarót már rég megállíthatta volna az emberiség… (Fotó: iStockphoto)

A CBC News most interjút készített Bilodeau-val, aki elmondta, akkori feleségével azért döntöttek úgy, hogy nem oltatják be a gyerekeiket, mert láttak egy – számtalanszor megcáfolt – riportot a tévében, amely szerint a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni MMR-vakcina autizmust okozhat.

„Ez 10-12 éve történt, mi pedig nagyon aggódtunk, mert az MMR-vakcinával kapcsolatban sok vitáról lehetett hallani” – magyarázta Bilodeau. „Orvosok beszéltek olyan kutatásokról, amelyek az MMR-vakcinát az autizmussal hozták összefüggésbe, ezért nem voltunk biztosak a dolgunkban.”

Andrew Wakefield legnagyobb bűne az oltásellenesség megalapozása

A szóban forgó kutatások közül a leghírhedtebb az a kilencvenes években megjelent anyag, amelyet egy Andrew Wakefield nevű férfi közölt, és amely szerint a védőoltás és az autizmus között kimutatható az ok-okozati összefüggés. Azért írok férfit, és nem orvost, mert ugyan Wakefieldnek valóban volt orvosi végzettsége, a botrányt követően eltiltották a praktizálástól. Sajnos a Bilodeau-hoz hasonló oltásellenesek annyira már nem tájékozódnak, hogy tudják, Wakefield kutatása nagybetűs HAMISÍTVÁNY volt, amelyet pár ügyvéd rendelt meg tőle, hogy így keresse magát degeszre a gyógyszercégekkel szemben.

Írjuk le még egyszer, hogy itt is meglegyen:

Andrew Wakefield hamisította azt a kutatást, amely szerint a védőoltás autizmust okoz!

Bilodeau interjúját követően az amerikai járványügyi központ, a CDC is kiadott egy közleményt, amelyben nyomatékosították, hogy jelenleg

nincs tudományos bizonyíték, ami bármilyen összefüggést mutatna a védőoltások és az autizmus között.

A férfi egyébként önmagát nem tartja oltásellenesnek, mivel ma már tudja, hogy cáfolták Wakefield állításait.

„Nem vagyunk oltásellenesek” – mondta Bilodeau a vele készült interjúban. „Csupán nagyon elővigyázatos szülők vagyunk, és próbáltuk csökkenteni a gyerekeink szervezetét érő terhelést. Azt reméltük, hogy létezik olyan vakcina, amelyet külön-külön lehet beadni, hogy enyhébb hatása legyen a gyerekekre.”

A férfi szerint három gyerekük közül az egyik egy vietnámi utazás során kapta el a kanyarót, amely azóta alaposan elterjedt az iskolában, ahová mindhárman járnak. Az utazást követően a kisfiú két testvérén is megjelentek a kanyaró tünetei.

Aggasztó adatok Európában is

Az oltásellenes mozgalom sajnos nem csak az Egyesült Államokban fejti ki kártékony hatását. Ahogy testvérlapunk, a 24.hu nemrég megírta, Európában is háromszorosára nőtt a kanyarós megbetegedések száma. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által február elején közzétett adatokból kiderül, hogy 2018-ban közel 83 ezer kanyarós esetet jegyeztek fel, amely az elmúlt évtizedben a legmagasabb szám volt, sőt már a tavalyi első félévben megdőlt a korábbi rekord. Külön szomorú, hogy a világszervezet adatai szerint mindez 90 százalékos oltottság mellett történhetett meg.

A vancouveri esettel kapcsolatban a CDC orvos igazgatója, Monica Naus egyébként azt mondta, az „oltási bizonytalanság”, vagyis amikor a szülők vonakodnak beoltani gyerekeiket, korábban már legyőzött, megelőzhető betegségek visszatérését eredményezheti.

„Emiatt már hosszú ideje aggódunk Brit Columbiában” – mondta Naus a CBC Newsnak.

A kanyaró egyébként súlyos szövődményekhez vezethet, a gyerekeknél okozhat tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást vagy akár halált is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top