Egészség

Beteg a pasid? 10 tipp, hogy te ne legyél az

Nem egyszerű egészségesnek maradni az influenzajárvány kellős közepén, főleg akkor nem, ha a beteg otthon van. Ha a beteg pasidat ápolod, nagyon nehéz nem érintkezni vele és egészségesnek maradni. Pedig fontos, hogy legalább az egyikőtök talpon maradjon. Íme 10 tipp az egészséged megőrzése érdekében.

Az időjárás állandó változékonysága, az, hogy egyik héten mínusz fokok vannak, a következő héten pedig plusz 4-5, szintén a vírusok terjedésének kedvez. De van pár dolog, amit megtehetsz, hogy te ne legyél a statisztika része, még akkor sem, ha a pasid betegen fekszik otthon, és te lelkesen ápolod őt, hogy minél előbb meggyógyuljon.

Kerüld el a beteget!

Persze ha ápolod beteg párodat, akkor ez teljesen életszerűtlen, elkerülni nem lehet, de minimálisra csökkenthetitek az érintkezéseiteket, hogy a vírus legalább téged elkerüljön. Láz, köhögés, torokfájás, nátha – ha lehet, mentsd meg magad ezektől a kellemetlen tünetektől. Ennek a legfőbb eszköze a megelőzés.

10 tipp, hogy egészséges maradj

1.  Semmi csók
Legalábbis, amíg a pasid nagyon beteg. Könnyen belátható, hogy a csókkal (nyállal) szinte garantált a vírusok továbbadása.

Rejected No Kiss GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Dog GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

2. Óvatosan a szexszel!
Az intim együttlét önmagában nem veszélyes, már ami az influenza továbbadását illet, sőt a közben felszabaduló endorfin enyhíti a betegség tüneteit. A vírusok viszont képesek a bőrön tovább életben maradni, így fennáll a fertőzésveszély.

3. Gyakori ágyneműcsere
Ha tehetjük, a betegség legdurvább időszakában ne aludjunk együtt beteg párunkkal, és utána is cseréljük gyakran az ágyhuzatot, hiszen a vírusok napokig életben maradhatnak a textíliákon, kanapén.

4. Kézmosás, kézmosás
Ez az egyik legalapvetőbb követelmény, mégis sokan elfelejtik, hogy ha beteg van a háznál, még sűrűbben kell kezet mosni.

Wash GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Wash GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

5. Pihentető alvás
Legkevesebb 7 órát aludjunk éjjelente. A kialvatlanság gyengíti az immunrendszert, amire pedig pont ilyenkor nagy szükségünk van.

6. Rendszeres étkezés
Ne hagyjuk ki a reggelit vagy az ebédet! Együnk rendszeresen és egészségesen, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, hogy ezzel támogassuk immunrendszerünket.

7. Rendszeres sport
Naponta 1 óra sportot szánjunk egészségünkre, lehet ez egy egyszerű séta is.

8. Öltözzünk időjárásnak megfelelően
Öltözzünk fel az időjárásnak megfelelően, és ne vegyük fel egymás ruháit. Kiemelten figyeljünk a törölközőhasználatra: mindenki csak a sajátját használja!

Cold Snow GIF by funk - Find & Share on GIPHY

funk ist das Content-Netzwerk von ARD und ZDF

9. Stresszhelyzetek mielőbbi megoldása
A szorongást, aggodalmat okozó helyzeteket igyekezzünk mielőbb megoldani, lezárni. A hosszabb ideig fennálló stresszes állapot hihetetlen mértékben rombolja immunrendszerünket.

10. Nevessünk sokat!
Nevessünk együtt sokat, mert javítja közérzetünket és elősegíti a gyors gyógyulást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top