Egészség

Ezek a mobilok bocsátják ki a legtöbb káros sugárzást – a tiéd köztük van?

Kiadták a listát a piacon lévő mobiltelefonok sugárzási adatairól.

Az egyes mobiltelefon-modellek között akár két-háromszoros eltérés is lehet abban, hogy mennyi rádióhullámot bocsátanak ki. A legrosszabb telefonok használata során tízszer annyi energiát kell elnyelnie a testünknek, mint az egészségesebb típusoknál.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség szerint a mobiltelefonok rádióhullámai potenciálisan rákkeltő hatásúak lehetnek, noha a kereskedelmi forgalomba engedett telefonok egyike sem lépi át a veszélyességi határértéket. A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal adatbázisából – amelynek az adatait a hvg.hu ismertette – ugyanakkor látható, hogy mely típusok állnak közelebb ehhez a határértékhez.

Az SAR (Specific Absorption Rate) watt/kilogrammban kifejezett értéke azt mutatja meg, hogy amikor a fülünkhöz tartott készülékkel hanghívást bonyolítunk, akkor testünk/fülünk/fejünk mennyi energiát nyel el. A határértékhez legközelebb álló készülékek listája:

Forrás: Statista / Bundesamt für Strahlenschutz

A legalacsonyabb SAR-értékeket pedig ezeknél a mobiloknál mérték:

Forrás: Statista / Bundesamt für Strahlenschutz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top