Egészség

Vegán étrend gyerekeknek? Veszélyes vagy egészséges?

A felnőttek között egyre többen vannak, akik a vegetáriánus, ezen belül is a vegán életmódot, étrendet választják. Természetesnek tűnik számukra, hogy gyerekeiket is ebben a szellemben neveljék, etessék. De jól teszik?

A vegán étrend kizár mindenféle állati eredetű élelmiszert: se hús, se sajt, se tojás, se tej. Megengedett viszont: a zöldség, gyümölcs, gabonák, hüvelyesek, olajos magvak és aszalt gyümölcsök. Emellett persze a vegán életmód nem csak a táplálkozásról szól, hanem a környezetünk, élővilágunk tiszteletéről és megóvásáról.

Gyerekeknek is lehet?

A gyerekekre is ugyanaz vonatkozik, mint bármely életkorban elkezdett vegán étrendre. Ne ad hoc jelleggel próbáljuk meg csinálni, hanem olvassunk utána, tájékozódjunk, és tervezzük meg étkezéseinket, hogy nem lépjenek fel hiánybetegségek. A problémák a túlzottan egyoldalú táplálkozás során léphetnek fel, de ez a kitétel ugyanúgy vonatkozik azokra is akik inkább a húst részesítik előnyben, és minimálisan sem fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt. Nem beszélve a cukros üdítőkön, chipsen és péksüteményeken élő gyerekekről.

Vegetáriánus életmód

A vegán gyerek egészséges?

A kizárólag növényi alapú táplálkozás is tartalmaz sokféle tápanyagot, amire szervezetünknek szüksége van. Megfelelő mennyiségű vashoz lehet jutni spenót, hüvelyesek, gabonafélék, édeskömény fogyasztásával. A fehérjét szintén a hüvelyesek, esetleg a szója alapú termékek szolgáltathatják. Mindazonáltal a gyerekek számára sokkal inkább a vegetáriánus étrend javasolt, amelyben megengedett a tej, a tojás és a hal fogyasztása, hiszen ezekből sokkal nagyobb koncentrációban jutnak az egészséges fejlődésükhöz szükséges B12-vitaminhoz, vashoz és fehérjéhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top