Egészség

HIV-vírussal fertőzött gyógyszert találhattak

A hatósági vizsgálatok egyelőre nem igazolták a HIV-vírus jelenlétét a készítményben, de a gyanús széria használatát beszüntették, a gyártást felfüggesztették.

A kínai hatóságok nyomozást indítottak egy gyógyászati termékeket előállító gyártó ellen, mert a gyanú szerint olyan intravénás alkalmazásra szánt készítményt forgalmazott, amely HIV-vírussal fertőzött lehetett. A hatósági vizsgálatok egyelőre nem mutatták ki a vírust az eddig bevizsgált mintákban.

A nyomozást azután indították, hogy az ország délkeleti részén található Csianghszi tartományban egy csecsemőn végzett HIV-szűrővizsgálat elsőre pozitív eredményt mutatott, amit a vizsgálat alá vont készítménynek tulajdonítottak. Egy második teszt azonban azt igazolta, hogy a csecsemő nem HIV-fertőzött.

A szűrőtesztek az esetek egy részében hozhatnak álpozitív eredményt. Ezt okozhatja a HIV-vel azonos családba tartozó vírusfertőzés, más, a vizsgálattal egyidejűleg zajló betegség, vagy a tesztet megelőzően beadott bármilyen védőoltás. A pozitív teszt eredményét tehát minden esetben újabb vizsgálatokkal szokták igazolni.

Az egyelőre nem ismert, hogy hányan kaphattak a készítmény fertőzöttnek vélt szériájából, amely sajtóközlések alapján összesen 12 226 egységből áll. A gyanúba keveredett szériában nem mutatták ki a HIV-vírust, a hatóságok mégis elrendelték az érintett tétel használatának ideiglenes beszüntetését, a gyártót pedig utasították a készítmény gyártásának felfüggesztésére.  

Kína nemzeti egészségügyi bizottsága közleményt adott ki, mely szerint „nagyon csekély” a kockázata annak, hogy bárki HIV-fertőzést kapjon a szóban forgó készítménytől. 

Az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságával kapcsolatban az elmúlt években kialakult botrányok nyomán Peking már számos alkalommal ígérte, hogy szigorúbb felügyelet alá vonja az illetékes hivatalokat és vállalatokat. Tavaly meghamisított veszettség elleni oltóanyag, míg a múlt hónapban a járványos gyermekbénulás elleni lejárt szavatosságú vakcina okozott felháborodást a távol-keleti ország lakosai körében.

A 1990-es évektől a 2000-es évek elejéig ezrek váltak HIV-fertőzötté Kínában amiatt, mert az egészségügyben felmerült vérplazmahiány enyhítésére nagy mennyiségben vásároltak vért a lakosságtól, mindenféle óvintézkedések figyelmen kívül hagyásával. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top