Egészség

Tablettát szedsz? De akkor minek a menstruáció?

Egy új tanulmány szerint jobb, ha folyamatosan szeded a fogamzásgátlót, nem kell szünetet tartani. Így hatékonyabb a védekezés, és megritkítható a menstruáció is. De mit tehet minderről a pápa?

Évtizedek óta átverik a nőket a fogamzásgátló tablettákkal – dühöngött cikkében az Independent. A brit újság arról írt, hogy az ismert védekezési módszer (21 napon át tabletta, majd 7 nap szünet) csak azért alakult ki, mert a gyógyszert kifejlesztő egyik orvos, John Rock úgy okoskodott, ha a nők szünetet tartanak, és menstruálnak, akkor a pápa is áldását adja a fogamzásgátlóra. (Kérdés, miért nyugtatná meg a katolikus egyház fejét, hogy a nők látszólag fogamzóképesek, miközben a tabletta pont álműködést hoz létre, valódi peteérés nélkül.)

Nem kell, hogy szenvedj!

Vagyis – állítja a brit cikk – a nők manapság a pápa miatt menstruálnak, a tabletta folyamatos, a menzesz idejére sem megszakított szedésével ugyanis megszüntethető a havi vérzés – annak minden kellemetlenségével együtt.

Megkérdeztük dr. Gimes Gábor szülész-nőgyógyászt, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati klinikájának egyetemi docensét, hogy tényleg a pápai áldás tehet-e minderről.

Bár a gyógyszer fejlesztői valóban a pápa miatt javasolták, hogy a nők tartsanak egy hét szünetet a tabletta szedésében, azt is tudni kell, hogy a hatvanas évek fogamzásgátlói sokkal magasabb hormontartalmúak voltak, ezért valóban kellett a szünet, hogy kiürülhessen a szervezetből a méh nyálkahártyájára közvetlenül ható anyag.

A fogamzásgátló gyógyszerek történelmi fejlődése azonban már szükségtelenné tette az egyhetes szüneteket. Gimes doktor úgy véli, hogy sok múlik a nők felvilágosításán, ma ugyanis már rendelkezésre állnak azok a készítmények, amelyek folyamatosan szedhetőek, és megszüntetik vagy jelentősen megritkítják a menstruációt azzal, hogy kismértékben sorvasztják a nyálkahártyát.

A brit Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának vizsgálata szerint az egy hét szünet a tablettaszedésben megnöveli a teherbeesés kockázatát. Gimes Gábor azt mondja, elsősorban a gyógyszerszedési fegyelem változik azoknál, akik beiktatják a szünetet, akinek ugyanis mindennap be kell vennie a tablettát, az kisebb eséllyel felejti el, mint az, akinek csak havi 21-szer.

Gimes doktor szerint a folyamatos tablettaszedés azok esélyeit sem befolyásolja, akik a későbbiekben gyereket akarnak. A Semmelweis Egyetem docense érdekességképpen megjegyezte, hogy jellemzően a skandináv nők azok, akik nem szeretnek menstruálni, míg a mediterrán országokban élő nők közül sokan kimondottan szeretik, hogy van havi vérzésük.

Hogy te örülsz a menstruációdnak, vagy épp a pokolba kívánod, csak rajtad áll, semmiképpen sem a gyógyszergyárakon vagy a pápai áldáson múlik. De a saját testedet érintő döntésedhez fontos, hogy ne hallgassanak el előled semmit!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top