Egészség

Meglepő helyen mutatták ki a világvégét hozó szuperbaktérium nyomát

Az ellenálló baktériumok hatalmas fenyegetést jelentenek az emberiségre, egyesek szerint nagyobbat, mint a klímaváltozás vagy a háború.

Már az Északi-sarkon is megtalálták az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok nyomát. Az, hogy a Föld egyik legtávolabbi pontján is megjelentek ezek a gének, azt mutatja, hogy hihetetlenül gyorsan terjednek az ellenálló kórokozók.

A géneket 2007–2008-ban mutatták ki egy indiai kórházi betegben, három évvel később pedig megjelentek a felszíni vizekben Delhiben, valószínűleg a szennyvíz miatt. A norvégiai Svalbardban vett talajminták szerint pedig mostanra eljutottak az Északi-sarkkörön túlra is, ahová madarak vagy emberek vihették el a kórokozót.

Bár magát a baktériumot nem, csak a génjét mutatták ki, a szuperbaktériumok óriási fenyegetést jelentenek az emberiségre. A brit tiszti főorvos, Dame Sally Davies és Matt Hancock egészségügyi miniszter szerint nagyobb veszélyt jelentenek, mint a klímaváltozás vagy a háború.

A jelenleg rutinműtétnek számító beavatkozások életveszélyessé válhatnak, a fertőzések pedig akár száz évvel is visszavethetik az orvostudomány mostani szintjét.

(Guardian)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top