Egészség

Otthon, egyedül ápolja magatehetetlen feleségét a 80 éves makói bácsi

„Soha nem jutott eszembe, hogy feladjam.”

Otthon, egyedül, lényegében segítség nélkül ápolja magatehetetlen feleségét egy 80 éves makói férfi. Pedig a férj, Sztancsik László egészsége sem 100 százalékos, lábát többször műtötték. A példamutató férfi történetéről Ráczné Dani Anikó, az Egyesített Népjóléti Intézmény gondozónője hívta fel a Délmagyar szerkesztőségének figyelmét.

Húsz éve dolgozom a szakmában, de ilyen kitartást, odaadást, ragaszkodást még nem láttam sehol. Aki ilyen helyzetbe kerül, általában egy idő után feladja, akár maga is belerokkan az ápolásba. Laci bácsinál erről szó sincs, pedig évek óta végzi az otthoni ápolást precízen, kifogástalanul

– mondta a szakember.

Laci bácsit köti a hitvesi esküje: Otthon ápolja magatehetetlen feleségét, pedig maga is 80 éves

Makó - Példamutató módon, otthon, egyedül, lényegében segítség nélkül ápolja magatehetetlen feleségét a makói Sztancsik László hosszú évek óta - pedig maga is 80 éves, a lábát többször műtötték. Hősies helytállására a népjóléti intézmény egyik munkatársa hívta fel lapunk figyelmét.

Sztancsik felesége, Piroska néni súlyos izomsorvadásban szenved, 3 éve megtartani sem képes magát. Ennek ellenére a férfi nem kér segítséget, leszámítva, hogy a népjóléti intézmény vészhívója ott van a lakásban.

Az idős házaspár 50 éve mondta ki a boldogító igent. Bár nyugdíjas éveikre rányomta a bélyegét Piroska néni betegsége, Laci bácsi számára teljesen természetes, hogy nem adja otthonba a feleségét. Ő maga öltözteti, eteti őt, ő adja be a gyógyszereit, esténként ő fekteti le.

Soha nem jutott eszembe, hogy feladjam. Voltak, akik szóba hozták az intézményi ellátást, én azonban úgy vagyok vele, a végsőkig magam és itthon fogom gondozni Piroskát. (…) Én ezt nem tudom másképp elképzelni. Tettem egy esküt, hogy jóban-rosszban kitartok mellette, ami kötelez engem. Meg persze az, hogy szeretem őt

– nyilatkozta a férfi.

Címképünk illusztráció (Forrás: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top