Egészség

Rákot okozhatnak a hőpapíros nyugták

Ha túl sokat érintkezünk a nyugtákkal, komoly veszélyeknek tesszük ki magunkat.

Veszélyes hormonromboló anyagot tartalmaz a hőpapírra nyomott bolti blokkok 90 százaléka. Spanyol tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a BPA nevű vegyület rákot, meddőséget, de akár autizmust is okozhat, ha túl sokat és túl sokáig érintkezünk vele – számolt be a Tények.

Egy rákkutató azt mondta, hogy a méreganyag akár érintéssel, a bőrön át fel tud szívódni az emberi szervezetbe, s ez komoly gondot okozhat azoknál, akik hőpapírokkal dolgoznak. A BPA-t már korábban is összefüggésbe hozták a meddőséggel, az autizmussal, a koraszüléssel és a daganatos megbetegedésekkel. Ráadásul az anyag egyre több helyen bukkan fel a mindennapokban.

A szakértők azt javasolják, ha lehet, minél kevesebbet érintkezzünk a blokkokkal. Ne tartsuk őket a pénztárcában vagy az autóban huzamosabb ideig, élelmiszerek mellé pedig ne tegyük a nyugtát. A szelektív hulladékgyűjtőbe se dobjuk, mert így elkerülhető, hogy a veszélyes papírt újrahasznosítsák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top