Egészség

Másfél évtizede nem halt meg annyi magyar, mint 2017-ben

Pest, Fejér és Veszprém megyében különösen látványosan nőtt a halálozások száma.

2017-ben 132 ezer ember halt meg Magyarországon – írja az MTI híre alapján a Hello Vidék. Utoljára 2001-ben volt ilyen magas a halálozások száma, nem véletlen, hogy a portál szerint az elmúlt években látványosan elakadt a várható élettartam növekedése az országban.

Fotó: MTI Fotó / Ujvári Sándor

A halálozások számának alakulására az ország egyes területeinek egészségügyi állapota és ellátottsága mellett a népesség korösszetétele és a belföldi elvándorlás is alapvető hatással van. 2014-ben még sokkal jobban álltunk: akkor 126 ezer halálesetet regisztráltak, ilyen alacsony nominális számra 1974 óta nem volt példa.

A 2014-es adatokkal összehasonlítva három megyében nőtt szembeötlően a halálozások száma: Fejér megyében 11, Pest megyében 9,7, Veszprém megyében pedig 9,2 százalékkal több ember halt meg, mint három évvel korábban.

A Hello Vidék szerint az említett három évben nem volt olyan megye, ahol csökkent volna a halálozások száma. Igaz, ha a 2001-es és a 2017-es adatokat hasonlítjuk össze, már jobb a helyzet, Heves és Nógrád megyében például kerek 5 százalékkal kevesebben haltak meg, mint 16 évvel korábban.

Az ország egyes régióiban ezzel szemben jelentősen növekedett a halálozások nominális száma: Pest megyében 21, Fejér megyében 14,3, Veszprém megyében pedig 6,3 százalékkal többen haltak meg – valószínűleg azért, mert ezeken a területeken nagyobb az idős korosztály aránya, akik sokkal kiszolgáltatottabbak a betegségeknek, mint a fiatalabbak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top