Egészség

Kiszámolták, mennyi rostra van szükséged naponta

A tudósok szerint az elegendő rostfogyasztás hatalmas egészségügyi előnyökkel jár, de nem könnyű elfogyasztani a kellő mennyiséget.

Csökkenti a szívroham és a stroke kialakulásának esélyét, csakúgy, mint a kettes típusú cukorbetegségét. Segíti kordában tartani a súlyodat, a vérnyomásodat és a koleszterinedet. Nem csodaszer, csupán a napi 25-30 gramm rost fogyasztása – állítják a tudósok.

Azonban nem is olyan könnyű 30 gramm rostot bevinni nap mint nap. Az aucklandi University of Technology-n összeállították, hogy mit lehet enni, hogy összejöjjön 30 gramm rost egy nap: eszerint kell alma (4 gramm rost), egy vékony szelet kenyér (2 gramm), egy csésze főtt lencse (4 gramm), két sárgarépa (6 gramm), fél bögre zab (9 gramm), teljes kiőrlésű gabonarúd (3 gramm)  és egy héjában főtt krumpli (2 gramm).

A BBC-nek megszólaló Elaine Rush, az aucklandi egyetem tanára szerint egyáltalán nem könnyű megemelni a rostfogyasztás szintjét, a hatása viszont egészen más életszínvonalat eredményez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top