Egészség

Kényszerszabadsággal bünteti a túlsúlyos utaskísérőket egy légitársaság

A cég dolgozóit havonta ellenőrzik, nehogy felszedjenek néhány extra kilót. Aki ezt nem teljesíti, kényszerpihenőre megy.

A Pakistan International Airlines (PIA) légitársaság belső közleményben közölte nagyjából 1800 utaskísérőjével, hogy hat hónapjuk van lefogyni, utána munkamegvonás lesz a következménye a túlsúlynak.

A 2019. január 1-jén kiadott rendelkezést Aamir Bashir, a légitársaság ügyvezető igazgatója jegyzi, aki arra is felhívta a beosztottak figyelmét, hogy havonta nagyjából 2,3 kilogrammal csökkentik majd azt a határt, ami túlsúlyosnak számít. Jelenleg az előírtnál 13 kilóval nehezebb utaskísérők még felvehetik a munkát, ez azonban változni fog.

A PIA egy táblázatot is kiadott, amely előírja, hogy milyen testalkathoz – szerintük – milyen testsúlynak kellene passzolnia. Egy „közepes termetű” (sic!) nő esetében 170 centiméteres testmagassághoz 60 és 66,6 kilogramm közti testsúlyt tartanak elfogadhatónak.

A légitársaság szerint más konkurens cégek is hasonló előírásokkal dolgoznak (Fotó: PIA Cabin Crew/Facebook)

„A bázisállomásokon minden utaskísérőnek ellenőrzik majd a testsúlyát, az összegyűjtött adatokat pedig majd a vezetőség elemzi” – áll a közleményben.

Azoknak, akiknek az ajánlott határértéknél magasabb a testsúlyuk, havonta egy úgynevezett „csinosító cellában” – a közleményben csak ennyi áll, nem részletezik, hogy ez pontosan mit jelent – kell megjelenniük, hogy engedélyt kérjenek a munka folytatására.

Mashhood Tajwar, a légitársaság szóvivője a CNN hírcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy nagyjából az utaskísérők 5 százalékának kell lefogynia július 1-jéig, hogy továbbra is munkában maradhassanak. Ez nagyjából száz főt érint.

Tajwar szerint a túlsúlyos utaskísérők vegzálása „rutinszerű, rendszeres dolog”, hozzátéve, hogy a közleményt azért adták ki, mert a testsúllyal kapcsolatos előírások betartása idővel „elsikkadt” a kollégák között, ők pedig szeretnék, ha az utasokat „sovány, elegáns és sportos” személyzet várná. A szóvivő szerint a kezdeményezést egészségügyi és megjelenési okokból vezették be, valamint hogy nem a PIA az egyetlen légitársaság, amely testsúlykorlátokat ír elő alkalmazottainak.

A CNN szerint az indiai légi felügyelet 2014-ben számokban is meghatározta, hogy milyen testtömegindexet (BMI) vár el az utaskísérőktől. Eszerint a férfiaknak 18–25-ös, a nőknek 18–22-es értékeket kell elérniük. A férfiak esetében 25–29,99, a nők esetében 22–27 az a BMI-tartomány, amely már azt jelenti, hogy túlsúlyosak. Legalábbis a hatóság szerint. A hivatalos BMI-adatok (többek között az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ [CDC]) táblázatában az áll, hogy nemtől függetlenül a 25–29,99 érték számít túlsúlyosnak.

Az indiai média szerint a fenti, nemi alapú eltérést a tavalyi év során megszüntették, azóta mindkét nemre azonos elvárások vonatkoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top