Egészség

Így tudod megnézni, elszámoltak-e orvosi kezelést a nevedre

Előfordulhat, hogy olyan beavatkozás jelenik meg a betegéletútban, amelyről nem is tud a páciens.

Sok magyar beteg neve alatt számolhattak el olyan kezeléseket, amelyeket a páciensek sosem kaptak meg – írja a 24.hu. A cikk szerzője 24 embert kérdezett meg, és 8-an tapasztaltak valamilyen anomáliát az elszámolt beavatkozások vagy gyógyszerek szempontjából.

A legfurcsább eset az volt, amikor egy nő császármetszéssel szült, de néhány nappal korábban egy másik császármetszés is szerepel a betegéletútjában. Ezért 68 ezer forint támogatást számoltak el.

Előfordult, hogy egy ismeretlen orvos agyvérzés kezelésére szolgáló gyógyszert írt fel, amit egy olyan városban váltottak ki, ahol a páciens legfeljebb átutazóban járt. Arra is volt példa, hogy egy törés kezelését is elszámolták a tajszáma alatt, miközben soha nem tört el semmije. Akadt, aki tudtán kívül az onkológián vagy az addiktológián járt.

Az egészségügyi szakértők szerint a jelenség egyáltalán nem ismeretlen: az egészségügy finanszírozása olyan alacsony, hogy így próbálnak meg pluszfinanszírozáshoz jutni a kórházak, és valamennyire működésben tartani a rendszert. Ez főleg a fogászatra igaz.

De a betegek és az orvosok sem érdekeltek abban, hogy hatékony legyen a rendszer. A trükkös elszámolással a doktoroknak nem nő a fizetésük, de más a helyzet, ha a magánpraxisban kifizetett kezelést valaki elszámolja az állami rendszerben is.

Az ellenőrzésekre nincs kapacitás, viszont minden beteg megnézheti, a saját betegéletútja rendben van-e. Ezt ezen a linken, az Ügyfélkapun keresztül tehetik meg. Évente csupán néhány száz bejelentést tesznek a páciensek, de 10 év alatt csak 319 esetben történt korrekció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top