Egészség

Káosz a patikákban: nem értesültek az orvosok egy fontos változásról

Most azok járnak rosszul, akik a hozzátartozójuk helyett mennek el a gyógyszerekért.

Az orvosokat nem érte utol a receptfelírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban – írja a Népszava.

Tavaly december 18-án jelent meg az a jogszabály, amely egy évvel meghosszabbította a papírvények kötelező használatát. Ennek értelmében az orvosoknak az év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet adni a betegeknek, holott korábban a papírvények megszüntetése mellett döntöttek.

A hír, úgy tűnik, nem jutott el minden orvoshoz, néhányuk ugyanis az év vége óta – a korábbi terveknek megfelelően – nem ad ki receptet. Jelenleg azonban az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki, csak ő igazolhatja ugyanis e-személyivel, hogy az övé a recept. Azt nem határozza meg egyértelműen a jogszabály, hogy egy családtag, hozzátartozó milyen igazolásokkal veheti át az elektronikusan felírt gyógyszereket.

A gyógyszertárakban a beszámolók szerint emiatt nem ritka a sírva szitkozódás sem. A Népszava egy olyan asszony esetéről is beszámolt, aki édesapjának vett volna át fájdalomcsillapítókat. Az idős férfi daganatos beteg, ráadásul tüdőgyulladása lett az ünnepek alatt, így nem tud személyesen eljönni a gyógyszereiért. A nő elhozta az apja e-személyijét és egy meghatalmazást két tanú aláírásával, így sem adták azonban oda neki a gyógyszereket, hiszen ezzel jogsértést követnének el.

A becslések szerint a terápiára szoruló betegek negyedének, ötödének valamilyen ismerőse, hozzátartozója váltja ki a gyógyszereit, így a probléma rengeteg embert érint.

Címképünk illusztráció (Thinkstock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top